Connect with us

Gün içerisinde enerjini yüksek tut!

Gün İçinde enerjini Yüksek Tut - Bi Tutam Fikir
Photo: Shutterstock

Yaşam

Gün içerisinde enerjini yüksek tut!

Gün içinde kendinizi hiç bitmiş, tükenmiş hissettiniz mi? Değişken bir ruh hali içinde bazen iyi bazen kötü mü oluyorsunuz? Gelin enerjinizi yüksek tutmak için neler yapmanız gerektiğini hep beraber inceleyelim.

İşe gittiğinde tüm gün uyanık kalmak hem de işine odaklanmak için, enerjini yüksek tutman gerekiyor. Peki diyetini bozmadan, çok fazla kafein ve şeker tüketmeden enerjini nasıl yüksek tutabilirsin?

Hem beslenmen hem de uykun düzenli ise ve bunu yaşam tarzı haline getirdiysen, gün içinde bu özelliklerinin sana olumlu dönüşünü kolaylıkla görebilirsin.
Uykunu bir saat bile kısaltman ertesi gün, gün boyu üzerinde o negatif etki ile dolaşmana sebep olabilir. Uyku ihtiyacı herkes için birbirinden farklı olsa da bu ihtiyaç giderilmediği taktirde ne kadar sağlıklı beslenilirse beslenilsin, bitkin hissedilmesi kaçınılmaz.

Uykusuzluğun yanı sıra, bazı kronik hastalıklar da yorgunluğun sebepleri arasında. Fibromiyalji sendromu, şeker hastalığı, endişe, stres gibi sağlık sorunları da gün içinde bitkin hissetme nedenlerinden. Bu sorunları özellikle doktorunla konuşmanı öneririz!

Tüm gün enerjik kalmak için unutmaman gerekenler

Açık bir zihin enerjini yükseltir

Araştırmalar gösteriyor ki, açık ve uyanık bir zihin enerjiyi arttırıyor. İçerisinde Omega-3 asidi olan besinler zihin açıyor. Buna ek olarak, bu besinlerin içindeki anti-oksidan, beynin daha iyi çalışmasını sağlarken bir yandan da hafızayı güçlendiriyor. Keten tohumu, soya fasulyeleri ve ceviz Omega-3 açısından zengin besinler.

Antrenmandan önce ve sonra yemeli

Spor öncesi ve ya sonrası bir öğünün eksiltilmesi vücudundaki şeker oranının büyük ölçüde düşmesine sebep olur. Düşük seviyedeki şeker seviyesi de gün içerisinde yorgun olmana neden olur. Bu öğünler bir vücut geliştiricinin ya da bir maraton koşucusunun yaptığı antrenmana göre farklı olabilir, fakat normal bir insan için bu iki öğün bir bütündür.

Herşeyden yeteri kadar yemek

Enerjini yüksek tutmak için, karbonhidrat, protein ve yararlı yağları mümkünse her öğünde alarak yeteri kaloriyi almayı dene. Öğün aksatmak, yağdan ve karbonhidrattan kaçınmak enerjine doğrudan negatif bir etkisi olabilir.

Kahvaltı ve önemi

Kahvaltını sabah kalktıktan sonraki 1 saat içerisinde yapmanı da öneriyoruz. Çünkü bünye bir önceki akşamdan beri aç olduğundan, bu açlığı bir an önce bozmak çok önemli. Bu açlık dengesini karbonhidratlı ve proteinli yiyeceklerle sağlayabilirsin. Örneğin; yoğurt yiyeceksen meyve ekleyebilir, ekmek yiyeceksen yumurta beyazı yada peynir ekleyebilirsin.

Öğün atlama

Günün geri kalanında öğün atlamamak ve uzun süre aç kalmamak çok önemli. Her üç saatte bilinçli olarak birşeyler yemek kan şekerinin düşmesine engel olur. Ortalama bir insan öğle yemeğinde 600 ila 700 arası, akşam yemeği için ise 500 ile 700 arası kalori almalıdır. Bir öğünde çok yemek seni yavaşlatacağı gibi yorgun hissetmene de sebep olur.

Karbonhidrat tüketimine dikkat

Son olarak, beyaz ekmek, makarna ve pilav gibi karbonhidratları tüketmek enerjinizi anlık arttırabilir, çünkü bu tip besin ürünleri kanınızdaki glikozu arttıran ürünlerdir. Fakat bu gibi besinlerin sağladığı şeker fazlası tüketildikten sonra vücudun tekrar yorgun hissetmeye başlıar ve acıkırsın.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Yaşam

To Top