Yaşam
Çocuk beslenmesi ile ilgili her şey burada!
Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı’nın ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı gelişimini takip edebilmesi için sunduğu iGrow, anne babalara güvenilir ve bilimsel bir bilgi kaynağı sunuyor. iGrow internet sitesinde yer alan “Anneler Soruyor, iGrow Cevaplıyor” bölümünde ebeveynler annelerin merak ettikleri konularda tüm yanıtları uzmanlardan ve referans kurumlardan alıyor.
Bu adresten ulaşılan internet sitesinde Anneler Soruyor, iGrow Cevaplıyor bölümünün yanı sıra Annelere Tavsiyeler, Bebek ve Çocuk Beslenmesi, Renkli ve Dengeli Tarifler, Annelerin Merak Ettikleri başlıkları altında önemli bilgiler paylaşılıyor. Ayrıca sitede iGrow’un “Anne Adayları, Gebeler ve Emziren Annelere Özel Beslenme Tavsiyeleri”, “Ek Besinlere Geçiş, Bebek ve Oyun Çocuklarının Beslenmesi Konusunda Annelere Tavsiyeler”, “Okul Çağı Çocuk ve Adölesan Beslenmesi Konusunda Annelere Tavsiyeler” adlı 3 yeni kitabına da online olarak ulaşılabiliyor.
iGrow internet sitesinde annelerin en çok merak ettiği konular ve yanıtlarından bazıları şöyle:
Çocuğum su içmiyor, su içme alışkanlığını nasıl kazandırabilirim?
Çocuklar beslenme alışkanlıkları da dahil birçok davranışı ailelerini örnek alarak kazanır. Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız ona örnek olmalısınız. Çocuğunuzun hoşuna gidecek bir su şişesi alabilir, belirli aralıklarla su içmesi gerektiğini hatırlatabilirsiniz. Suyunun içine sevdiği meyveleri ekleyerek su tüketimini ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Çocukların su ihtiyacı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak günlük 6-8 bardak su tüketmeleri gerekir.
Çocuğum çok az yemek yiyor, iştahını arttırmak için ne yapmalıyım?
Çocuğunuzda, doktor tarafından tanısı konulmuş, çiğneme yutma güçlüğü, yutak-mide hastalığı veya demir eksikliği gibi beslenme sorunu veya iştahsızlığa yol açabilecek bir sağlık sorunu yok ise öncelikle çocuğunuzun gerçekten iştahsız olup olmadığından emin olmalısınız. Öncelikle çocuğunuzu her zamankinden daha az miktarda ancak planlanmış düzenli öğünler şeklinde beslemeyi deneyin. Tabağında fazla miktarda yemek gören çocuk, iştahsız davranışlarını sürdürmeye devam edecektir. Çeşitli sunumlar ile besinleri çekici hale getirmek, ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirerek çocukların beslenme konusunda fobilerini aşmalarını sağlayacak ve çocuğun anlayabileceği dilde besinlerin yararlarından bahsetmek, iştahsız çocuklarda olumlu etkiler yaratabilecektir.
Çocuğum kahvaltı yapmıyor, ona kahvaltı alışkanlığını nasıl kazandırabilirim?
Kahvaltı alışkanlığına sahip olan çocukların okul başarıları kahvaltı etmeyen çocuklara göre yüksektir. Çocuğunuz sabahları iştahsız uyanıyorsa, tüketebileceği besinleri farklı tarif ve sunumlarla hazırlamak ilgisini çekebilir; muzlu süt, peynirli sandviç veya tost, domatesli omlet gibi pratik ve lezzetli alternatifler ile çocuğunuzun her gün aynı kahvaltı seçeneklerinden sıkılmasını engelleyebilirsiniz.
Çocuğum yaşıtlarına göre kilolu, diyet yapmalı mı?
Büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların ihtiyaç duydukları enerji ve besin öğelerini karşılayabilmesi oldukça önemlidir. Vücut ağırlığı normalden fazla olan yetişkinlere uygulanan, alınan enerjinin kısıtlanmasına yönelik diyetlerin çocuklara uygulanması, büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabilir. Enerji kısıtlayıcı ve yasaklar içeren diyetler uygulamak yerine, hekim ve diyetisyen kontrolünde, çocuğunuzun büyüme eğrilerindeki durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programının hazırlanması gerekir.
Çocuğuma abur cubur yemeyi yasaklamalı mıyım?
Herhangi bir yiyecek veya içeceği yasaklamak, aksine çocuğun o yiyecek ve içeceğe olan merakını arttırabilir, gizli gizli ve hatta daha fazla miktarlarda tüketmesine sebep olabilir. Herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı çocukların, abur cubur olarak da tabir edilen atıştırmalıkları, yeterli ve dengeli beslenme içerisinde tüketmesinde sakınca yoktur.
Çocuğum kaç yaşından itibaren spor yapabilir?
Çocuğunuzun spor yapmasına engel oluşturabilecek herhangi bir sağlık problemi yoksa spor yapması konusunda her yaşta destekleyebilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi, çocukluk çağından başlayarak bir yaşam tarzı haline getirmek, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek şişmanlık, şeker ve kalp hastalıklarının önlenmesinde etkili olmaktadır. Açık havada oynamak, koşmak, yüzmek, futbol, basketbol oynamak, çocuğunuzun televizyon başında vakit geçirmek yerine sosyalleşmesini de sağlayarak hem bedensel hem de ruhsal sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Fiziksel aktivitenin beyin işlevlerini geliştirerek okul başarısını arttırdığı da belirtilmektedir.
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.