Ordan Burdan
Webrazzi E-Ticaret 2019 Konferansında Neler Konuşuldu?
İnternet alışverişinde kadınlar kozmetiğe ayda 1 saat ayırıyor… Şanghay ve Mumbai dünyada tüketici trendlerine yön veriyor… İndirim günlerinde internette saniyede 12 ürün satılıyor… Bütün bu veriler teknolojinin gelişim yörüngesinde evrim geçiren e-ticaretin gücünü ortaya koyuyor. Sadece Türkiye’den değil küresel çaptaki tüm e-ticaret temsilcileri ve sektöre yön veren büyük oyunculardan oluşan, 200 farklı şirket ve 600’e yakın katılımcıyla gerçekleştirilen “Webrazzi E-Ticaret 2019”da yeni nesil alışveriş alışkanlıkları ve geleceğin trendleri anlatıldı.
Türkiye İş Bankası, eLogo, PepsiCo, P&G, Facebook, LC Waikiki, Armut, Hepsiburada, Getir, DHL Express, Watsons, Cimri, NextBigThing (NBT), EY Türkiye, Gemius, Akinon, B2C Direct, Inveon, Insider, Netizen ve Netpoint Digital gibi markalarının üst düzey yöneticilerinin konuşmacı olduğu “Webrazzi E-Ticaret 2019” konferansında e-ticaretin bugünü ve geleceği ele alındı.
Türkiye’nin e-ihracatını 3,5 milyon KOBİ yükseltecek
Her yıl çift haneli büyüme gösteren e-ticaretin en büyük oyuncuları arasında bankalar yer alıyor. Konferansın açılış sunumunu yapan Türkiye İş Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Müdürü Ethem Eliaçık e-ticaretin ihracat performansına katkısına değindi. Her 2 saniyede 1 yurt dışından ödeme aldıklarını belirten Eliaçık:“2018 yılının rakamlarına bakacak olursak Türkiye İş Bankası olarak yurt dışından 112 milyon 800 bin adet ödeme aldık. Kobilerimizin e-ticareti kullanarak bu rakamları milyar adetler seviyesine ulaştırabileceğine inanıyoruz.” dedi. Türkiye’de 2018 yılı itibariyle 3,5 milyonun üzerinde ticari işletme olduğunun altını çizen Eliaçık, bu sayının sadece 47 bininin ticari ve kurumsal olduğunu, geri kalan kısmının ise ülkenin dört bir yanında hizmet veren KOBİ’lerden oluştuğunubelirterek, e-ihracatta yaratılabilecek potansiyelin önemine değindi.
“GetirYemek” müşteriyi “kral” yapacak
“Webrazzi E-Ticaret 2019” konferansında konuşmacılar arasında yer alan Getir Kurucusu Nazım Salur, hem GetirYemek hem de Getir’in 4. yılı ile ilgili önemli detaylar paylaştı. Tüketiciye kişiye özel yemek sipariş teslimi yapacaklarını belirten Salur, kullanıcılarını “kral” yerine koydularını açıkladı. Getir Yemek bünyesinde çalışacak kuryelerin sabıka kayıtlarının temiz olması şartı olduğunu da belirten Salur bir iki hafta içerisinde Getir uygulaması ile hizmet verdikleri tüm bölgelere yemek taşıyacaklarını sözlerine ekledi. Aylık olarak ortalama 600.000’i aşkın sipariş aldıklarını belirten Salur, iyi bir günde 25 bin sipariş taşıdıklarını sözlerine ekledi.
Dünyadaki Tüketici alışkanlıklarının belirlenmesinde Şanghay ve Mumbai söz sahibi
Konferansta “future consumer” yani gelecekteki tüketici ürünleri üzerinde yaptıkları araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaşan EY Türkiye’den Özge Gürsoy, tüketici trendlerine sadece batının yön vermediğini belirterek özellikle Şanghay ve Mumbai’nin de söz sahibi olduğunu dile getirdi. Gürsoy;“Araştırmamız sonrasında 8 hipotez ortaya çıktı; alışveriş, yaşama alışkanlıkları, teknoloji kullanımı, oyunlaştırma, iş, seyahat, yeme alışkanlıkları ve sağlıklı yaşamanın önemi… Buna göre satın alma ve alışveriş yapma arasında ciddi bir fark olacak. Bundan sonra ihtiyaçlarımız yapay zeka yardımıyla otomatik olarak satın alınacak. Alışveriş yapmak ise farklı bir deneyim olacak. Buradaki en büyük sorun ise 2020’de bile ev eşyalarının satın alınması sırasında markaların kimi hedef olarak belirleyeceği ve ürünlerin nasıl satılacağı, hatta markalara olan sadakatin nasıl artırılacağı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Tüketici Black Friday’i sevdi
Globalde yüzde 25 büyüme hızına sahip e-ticarete ülkemizde kampanya günleri olumlu etki ediyor. Tüm dünyayı saran“Black Friday” alışveriş çılgınlığı Türk perakende markalarında da doping etkisi yaratıyor. Bütün bunların ekseninde markalar dijital medya satın almaya devasa bütçeler ayırmaya başladı. 2018 yılında PC üzerinde 500 milyardan fazla gösterim rakamlarına ulaşıldığını söyleyen Gemius Türkiye Ülke Müdürü İdil Kesten, birinci sırada 14 milyardan fazla gösterimle giyim sektörünün yer aldığını belirtti.
Y Kuşağı banyodan alışveriş yaptı
Webrazzi E- Ticaret 2019’da sunum yapan DHL Express Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan, herkesin yakından takip ettiği Black Friday’de, “y” kuşağının yüzde 31’inin banyoda alışveriş yaptığını söyledi. Değişen tüketici davranışları her şeyi talebe dönüştürürken, uzmanlar sınır ötesi alışverişe 2020 yılında 1 trilyon dolar harcanacağını öngörüyor. Gelişen pazarlarda yıllık yüzde 25 büyüme gösteren e-ticaret, 1,6 milyar çevrimiçi potansiyel müşteriye sahip. Değişen trendler ile tüketiciler teslimat seçeneklerine dikkat ediyor. DHL tarafından hazırlanan araştırmada; tüketicilerin yüzde 91’i sepete gitmeden önce sunulan dağıtım seçeneklerini incelerken, yüzde 74’ü teslimatın uygun olmasına dikkat ediyor.
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.