Connect with us

K-pop kültürü nedir, gençleri nasıl etkiliyor?

Öne Çıkanlar

K-pop kültürü nedir, gençleri nasıl etkiliyor?

İçinde yaşadığımız teknoloji çağında pek çok kültür kendine ait özellikleri kaybetme süreci içerisinde debelenip duruyor. Ancak bazı kültürler var ki kendini modern dünyaya nasıl adapte edeceğini çözmüş ve emin adımlarla tüm dünyayı kasıp kavurarak yaşamaya devam ediyor. Bu kültürlerden biri de Güney Kore’de ortaya çıkıp yediden yetmişe herkesin haberdar olduğu ve tüm dünyayı etkisi altına alan K-pop kültürü.

Peki, nedir bu K-pop?

Başlangıçta Güney Kore’nin popüler pop müzikleri, K-pop olarak adlandırılıyordu. Zaman içinde popülaritenin ülke sınırlarını aşarak tüm dünyada etki göstermesiyle pop müziği çeşitlenerek farklı müzik türlerinden de beslenmeye başladı. Böylece sadece pop olarak adlandırmamızın mümkün olamayacağı bir tür ortaya çıktı.

K-pop sadece müzikten mi ibaret?

Eğer böyle bir soru soracak olursak kocaman bir “Hayır.” cevabı ile karşılaşırız. K-pop düşünülenin aksine çok daha fazla emek ve mesai harcanan bir sektör. Bir sektör dememiz gerekiyor çünkü Güney Kore’de şarkıcı olmak için harcanan maddi ve manevi kaynaklar akıllara durgunluk verebilir. Bununla birlikte K-pop, dansı ve sahne performansı ile bütünleşerek ortaya koyulması gereken bir müzik. Tam da bu nedenle tüm dünyayı etkisine alıyor ya!

Tüm dünya nasıl sevebilir bu müziği?

Binlerce kişilik stadyumlarda gerçekleşen konserlerden de anlayabileceğimiz üzere K-pop oldukça fazla kişiye hitap ediyor ve onları etkisi altına alıyor. Örneğin Gangnam Style’ı duymayan kimse yok muhtemelen. Bu şarkının oluşturduğu dalga büyüdü ve etkisi altına almadığı ülke kalmadı diyebiliriz. BTS grubundan Idol ya da Blackpink’ten DDU-DU DDU-DU gibi ağızlara dolanan şarkıları ve grupları da her yerde duyuyoruz. Ancak bu müziği tüm dünyanın sevdiğini söylemek biraz iddialı olabilir çünkü kendi toplumumuzdan da görebileceğimiz üzere K-pop’a karşı büyük bir ön yargı da var. Sevdiği idolleri (K-pop sektöründeki şarkıcılara idol dendiğini hatırlatalım.) takip ve taklit eden gençlerin onlara benzemeye çalışması, özellikle ebeveynleri rahatsız ediyor.

K-pop gerçekten zararlı mı?

İyi bir sahne ortaya koymak asıl amaç olduğu için K-pop’ın en çok önem verdiği şeylerden biri, görsellik. Bu yüzden idollerin sahnedeki hâlleri ile gerçek görünümleri arasında büyük farklar olduğunu söyleyebiliriz. Sahne performansı için yapılan makyajlara, giyilen kıyafetlere, yapılan diyetlere gençler de özenmeye ve onları taklit etmeye başlıyor. Küçük yaştaki çocukların bile vâkıf olduğu bu sektörün farklı bir inanç kültüründen ortaya çıkmış olması da aileleri endişelendiren unsurlardan biri. Çocukların onlara benzemeye çalışmaları nedeniyle bu kültürün, inanç ve cinsiyet kimliği açısından karmaşalara yol açtığına dair endişeler mevcut. Ancak trendlerin içinde yaşadığımız ve herkesin teknoloji ile iç içe olduğu bir dünyada K-pop gibi ünlü bir sektörü gençlerden uzak tutmak imkânsız olacağı için en önemli şey, onlara doğru ile yanlışı ayırt etmeyi öğretmek olsa gerek. Eğer bu kültürden doğru beslenmeyi başarabilirlerse gençler için dil öğrenmek ve farklı kültürleri tanımak anlamında K-pop, tetikleyici bir unsur hâline gelebilir. Doğruyu ayırt etmeyi bilen her genç, bu kültürden verim alabilir. Bu yüzden K-pop ile olan ilişkinin denetimli ve ölçülü olarak ebeveynler ile yürütülmesi, doğru bir seçenek olabilir.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Öne Çıkanlar

To Top