Kültür & Sanat
Kadın yönetmenler kısa film seçkisiyle bir arada!
Pera Müzesi Film Programları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, kadın yönetmenlerin kısa filmlerinden derlenen Değişen Perspektifler adlı program ile kutluyor. Seçki, sinema tarihine imzasını atanlardan, ilk filmleriyle hafızalarda yer eden genç yönetmenlere uzanan on sekiz kadın yönetmenin son dönem yapımlarını “Yedi Kadın, Yedi Günah”, “Dünyadan Kısalar” ve “Türkiye’den Kısalar” başlıkları altında topluyor. Program, 08 – 30 Mart tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ücretsiz sunuluyor. Pera Müzesi ayrıca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kapılarını tüm ziyaretçilere ücretsiz açıyor.
Pera Film’in sinemaseverlerle buluşturduğu Değişen Perspektifler adlı program, kadın yönetmenleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir araya getiriyor. On sekiz kadın yönetmenin kısa filmlerinin yer aldığı seçki, “Yedi Kadın, Yedi Günah”, “Dünyadan Kısalar” ve “Türkiye’den Kısalar” başlığı taşıyan üç ayrı bölümden oluşuyor. “Yedi Kadın, Yedi Günah”başlıklı bölüm, kurgusal yapımlardan deneysel videolara, müzikallerden belgesellere farklı türden yapımları barındırıyor. Seçkide yer alan yönetmenler arasında Chantal Akerman, Ulrike Ottinger, Helke Sander, Bette Gordon, Maxi Cohen, Valie Export, Laurence Gavron bulunuyor. Kadınların çevreleriyle ve toplumsal gerçekliklerle olan ilişkilerini mercek altına alan yapımlar “Dünyadan Kısalar” başlığı altında altı kadın yönetmeni bir araya getiriyor. Seçki kapsamında Renée M. Petropoulos, Karen Pearlman, Nienke Deutz, Jacqueline Lentzou ve Amber Sealey’in son dönem yapımları perdeye yansıyor. Seçkide kadın kurgucuların devrim niteliğindeki çalışmalarına ışık tutan belgesel yapım Gerçeklerden Sonra öne çıkan yapımlar arasında bulunuyor. “Türkiye’den Kısalar” başlıklı bölüm, Pınar Yorgancıoğlu, Ayris Alptekin, Emine Yıldırım, Berrak Çolak ve Gökçe Erdem’in birbirinden farklı öykülerini barındırıyor. Seçkide yer alan Nebile Hanım’ın Solucan Deliği, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Türkiye’den Kısalar İzleyici Ödülü’ne ve 36. İstanbul Film Festivali’nde mansiyon ödülüne sahip bulunuyor. Değişen Perspektifler film programı, 08 Mart’tan 30 Mayıs’a kadar sinemaseverleri bekliyor.
Kadın yönetmenlerden kısa filmler, farklı perspektifler!
Değişen Perspektifler film programını oluşturan ilk bölüm “Yedi Kadın, Yedi Günah”, yedi günahtan her birini yorumlaması için davet edilen, dünyanın önemli sinemacıları arasında yer alan yedi kadın yönetmeni bir araya getiriyor. Yönetmen Helke Sander oburluğu, Adem ile Havva hikayesi üzerinden tersine çevirirken, Bette Gordon açgözlülüğü, lüks bir otelin kadınlar tuvaletinde bir piyango bileti yüzünden birbirine giren kadınların üzarinden hikayeleştiriyor. Yönetmen Maxi Cohen gazetedeki bir ilana verilen cevaplar ile öfkeyi görünür kılarken, Chantal Akerman filmi tamamlamak için tembelliği yeniyor, Valie Export ise şehveti anlatmak için insan ticaretinin en çarpıcı hallerini gözler önüne seriyor. Laurence Gavron’un ahlâksızlığı ele aldığı filmde kıskançlık cinayete bürünürken, Ulrike Ottinger kinayeleri ve imgeleri fantastik bir şekilde bir araya getirerek gururu anlatıyor.
“Dünyadan Kısalar” seçkisi, yönetmenliğini Renée M. Petropoulos’un yaptığı, Sydney’li bir anne ile kızı arasındaki yakın bağı anlatan Yumaklar ve Düğümler ile başlıyor. Marta Pajek imzalı siyah beyaz yapım III, bir erkekle yorucu bir ilişki içindeki bir kadının portresini çizerken, Karen Pearlman imzası taşıyan belgesel, Gerçeklerden Sonra, remix filmin yaratıcısı olarak gösterilen Esfir Shub’u konu alıyor. Ergenlik döneminde ilişkilerinde sıkıntı yaşan iki arkadaşı konu alan Bloei Sok. No: 11’de, Nienke Deutz yönetmen koltuğunda oturuyor. Jacqueline Lentzou yönetmenliğindeki ödüllü yapım Hector Malot: Yılın Son Günü, Sofia’nın kimseye anlatmadığı bir rüya görmesinin ardından yaşadıklarını anlatan cesaret öyküsüne odaklanırken, Amber Sealey imzalı Nasıl Başlar, 12 yaşındaki Rain’in yetişkin hayatını nasıl tek başına keşfettiğini öyküleştiriyor.
Program kapsamında gösterilen “Türkiye’den Kısalar” seçkisinde, Almanya’da yaşayan bir kadının yan komşuya açılan gizli bir tünel kazmaya başlamasıyla yaşadıklarını konu alan Nebile Hanım’ın Solucan Deliği öne çıkıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Pınar Yorgancıoğlu oturuyor. Ayris Alptekin yönetmenliğindeki Kot Farkı, bakıcı olarak çalıştığı evin yaşlı hanımının ölmesiyle birlikte maaşını kimden alacağı büyük tartışma yaratan bir kadına, Berrak Çolak yönetmenliğindeki Nedret Bugün Kaybolur ise kocasının gizemli ölümünün ardından dönüşü olmayan bir yolculuğa başlayan kadının hikayesine odaklanıyor. Samsun’daki turistik Amazon köyünde geçen Androktones, Emine Yıldırım’ın yönetmenliğinde, Amazon savaşçı kadınlar hakkında yazılmış mitleri, bir kadın ve bir erkek anlatıcının birbiriyle çelişen sözleriyle aktarıyor. Programın son filmi Gökçe Erdem imzalıTitanyum, 1990’ların Türkiye’sinde yetenekli bir buz patenci genç kızın, zorlu kariyerine devam edebilmek için mücadele ettiği durumları anlatıyor.
8 Mart’ta müzeye giriş ücretsiz!
Pera Müzesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde herkesi müzeye davet ediyor. “Parajanov, Sarkis ile” ve “Zaman Değişmeli” sergilerini görmek isteyen ziyaretçilere kapılarını saat 22.00’ye kadar açan müze, herkese ücretsiz giriş imkânı sunuyor. Ziyaretçiler, bu sergilerin yanı sıra Suna İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergilerinden “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ile “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni”ni de ücretsiz gezebilecek.
Pera Film’in Değişen Perspektifler film programı ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır.
#DeğişenPerspektifler
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.