Connect with us

2019’un Dijital Pazarlama Trendi: Programatik Reklamcılık

Öne Çıkanlar

2019’un Dijital Pazarlama Trendi: Programatik Reklamcılık

Programatik reklamcılık, 2019 yılında da dijital pazarlama endüstrisini yönlendirmeye devam edecek ve 84 milyar dolarlık bir hacim oluşturacak.

Geçtiğimiz yıl, programatik yönteminin verimliliği ve etkinliğinin, pazarlama bütçesi harcamaları açısından hâlâ çok önemli olduğuna tanıklık ettik. Gelecek yıl da benzer gelişmeler görüleceğini belirten RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, programatik pazarlama stratejileri için en önemli eğilimleri açıklıyor:

Yapay Zekâ ile derin öğrenme programatik satın almayı destekliyor

En yeni programatik platformları, en önemli kullanıcılara ulaşmak için gelişmiş yapay zekâ (AI) ve derin öğrenme ile destekleniyor. Programatik sayesinde, reklam satın alan markalar her bir kullanıcıya bireysel olarak erişebiliyor ve bu kullanıcılara göre uyarlanmış, kişiselleştirilmiş bir mesaj sunabiliyor.

Programatik teknolojisinin istikrarlı yükselişinin devam etmesi bekleniyor. Zenith’in açıkladığı verilere göre, bu ticaret modeli, 2019’da dijital pazarlama alanında harcanacak tüm paranın %65’ini oluşturacak. Yüzde artış görülecek programatik sektörünün, 2019 yılında 84 milyar dolara yükselecek.

Günümüzün talepkar müşterileri, artık reklamların kişiselleştirilmesini bekliyor ve programatik, bu yeni dönemin pazarlama başarısında önemli bir yer buluyor. 2019’da programatik alanındaki dijital trendlerin optimizasyon, maliyet verimliliği ve şeffaflığa odaklanması bekleniyor.

Yola Hibrit Devam Edin!

Programatik modelin alıcılar için bir dezavantajı, gittikçe popüler hale gelen aynı anda tüm tekliflerin verilip en yüksek teklifin kazandığı birinci teklif türü ihalelerde daha yüksek fiyatlarla başa çıkmak zorunda olmalarıdır. Ama açık artırmada beklenmeyen sonuçlarla karşılaşmazken yeni yöntemde bir anda teklif ettiklerini ödemek zorunda kalabiliyorlar. Bu sorunu çözmek ve ikinci fiyat ile birinci fiyat modelleri arasında bir denge kurmak için teklif gölgeleme (bid shading) orta yolu buluyor.

Bid Shading sayesinde, reklam teknolojisi ortağı tarafından yapılan bir tahmine dayalı olarak, alıcılar birinci ve ikinci teklif arasında bir fiyat ödüyorlar. Değerlendirme, kazanan teklifin ne kadar yüksek olması gerektiğini hesaplamak için geçmiş teklifleri, belirli web sitelerindeki benzer reklam yerleşimlerini ve açık artırmayı kaybeden fiyatları dikkate alıyor.

ads.cert ile Şeffaflık Atılımları

IAB Tech tarafından sunulan, ads.cert mekanizması, yayıncıların sitelerinde yasal ya da sahtekârlık faaliyetlerini belirleme amaçlı dijital imzalar kullanıyor. Bazı sahtekarlar alan adı, IP adresi, cihaz ya da sayfadaki konum gibi daha değerli işaretleri taklit eder ve değerleri yanlış bir şekilde değiştirir. ads.cert’in amacı, böylesi manipülasyonları algılamak ve önlemektir. İşlem, alıcı ile satıcı arasında geçen bilgileri kontrol ederek bot manipülasyonunu önler ve alıcıların web sitesinin envanterini doğrulamasını sağlıyor. Şirketlerin sektörde güçlü konumlarını sürdürebilmek için reklam sahteciliğini önlemek üzere geliştirilen yeni standartlara uyum sağlaması gerekiyor.

Daha Az Sayıda Reklam, Optimum Verimlilik

Başlık tekliflerinin (header bidding) popülerliği, teklif talepleri hacminde önemli bir artışa yol açıyor. Yayıncılar kullanılabilir envanteri tek seferde bir reklam borsasına (ad exchange) göndermek yerine aynı teklifleri birden fazla borsaya sunmaya başlıyor. Sonuç olarak, birçok DSP üstesinden gelebileceğinden daha fazla sayıda talep alıyor, teklifler yineleniyor ve teklif verme süreci daha etkisiz hale geliyor.

RTB House, kısa süre önce farklı borsalardaki aynı gösterimi belirlemeyi amaçlayan başka bir çözüm tasarladı. Bu yöntem, her kullanıcının her zaman aynı şekilde tanımlanması için tedarik platformları arasında paylaşılan bir kullanıcı tanımlama etiketine dayalı. Kullanıcıların ilgisini, oturumda olabildiğince erken yakalayan bu birleşik sistem, çok sayıda reklam görüntülemek yerine, her kullanıcıya doğrudan ihtiyaçlarına göre uyarlanan daha az sayıda ama kişiselleştirilmiş reklamlarla hizmet verilmesini sağlıyor.

Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?

Programatik büyümeye devam ediyor; çünkü endüstri hâlâ hızla değişiyor. Mevcut ortamımızın ötesinde, gelişme aşamasında olan hâlâ birçok fikir ve teknoloji var. Bu alanlardan biri, henüz emekleme aşamasında olan programatik TV’dir. 2019 yılında, pazarlamacılar programatiği daha verimli hale getirmek istiyorlarsa güvenlik, şeffaflık ve maliyet optimizasyonları sunan reklam teknolojisi iş ortaklarına odaklanmalıdır. Bu girişimler yalnızca markaların doğrudan getiri elde etmeleri açısından değil, aynı zamanda tüketicileri genelinde dijital pazarlamaya daha fazla güven oluşturmaları açısından da önemlidir.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Öne Çıkanlar

To Top