Connect with us

Parajanov Film Programı Devam Ediyor!

Kültür & Sanat

Parajanov Film Programı Devam Ediyor!

Pera Film’in, Parajanov, Sarkis ile sergisi kapsamında izleyiciyle buluşturduğu İsyankar İmgeler: Sergey Parajanov programı devam ediyor. Seçkide; 20. yüzyılın en büyük başyapıtlarından biri olarak anılan Narın Rengi, eski bir Sovyet Gürcü halk masalı olan Suram Kalesi Efsanesi ve yönetmenin öne çıkan erken dönem eserlerinden Ukrayna Rapsodisi bulunuyor. Programda Parajanov filmlerinin yanı sıra ondan ilham alan sanatçıların tanıklıklarına yer veren belgeseller de yer alıyor. İsyankar İmgeler: Sergey Parajanov film programı, 17 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde ücretsiz izlenebilir.

Pera Film, 2019 programını, Parajanov, Sarkis ile sergisi kapsamında düzenlenen İsyankar İmgeler: Sergey Parajanov film programı ile açtı. Program, Tarkovski, Godard, Fellini, Antonioni gibi sinema tarihinin önemli yönetmenleri tarafından “dahi”, “üstat”, “sihirbaz” olarak anılan Sergey Parajanov’un kült filmlerini bir araya getiriyor. Parajanov’un imzasını attığı ilk yapımlardan, şiirsel sinemanın usta yönetmenlerinden biri olarak anılmasını sağlayan yapımlara kadar geniş bir seçki izleyiciyle buluşuyor. 17 Mart’a dek gösterimde olacak filmler arasında Andriesh, İlk Delikanlı, Ukrayna Rapsodisi, Taşta Bir Çiçek, Unutulmuş Ataların Gölgeleri, Hakob Hovnatanyan, Suram Kalesi Efsanesi ve Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler yer alıyor. Program kapsamında ayrıca, Artavazd Peleshian’ın Mevsimlerve Ron Holloway’in Parajanov: Bir Ağıt belgeseli yer alıyor.

Sıra dışı yönetmenin hayal dünyasından imgeler perdeye yansıyor!

Film programı, yönetmenin günümüze ulaşan ilk filmi Andriesh’in gösterimi ile başlıyor. 1954 tarihli film, Parajanov’un öğrenciyken çektiği ve sonradan kaybolan filmi Bir Moldova Masalı’nın uzun versiyonu olarak geçiyor. Alexander Dovzhenko’nun danışmanlığında hayat bulan İlk Delikanlı, Parajanov’un kariyerinin erken dönemlerine ait başarılı eserlerinden biri olarak öne çıkıyor. 1961 yapımı Ukrayna Rapsodisi, Parajanov’un sinematik ve tematik açıdan özgür ifade tarzını yansıtıyor. Taşta Bir Çiçek ile mevcut politik düzen ile topluma sızan bir tarikat arasındaki çatışmayı işlşyor. Parajanov’un Unutulmuş Ataların Gölgeleri filmi ise zengin kostüm ve renk kullanımı sayesinde ona dünya çapında ün kazandıran yapımlar arasında yer alıyor.

Sergey Parajanov’un modern Ermeni resim sanatının usta ressamı Hakob Hovnatanyan’ın hayatından kesitler sunan belgeseli, sanatçının resimlerinden ve 19. yüzyıl Tiflis’inden görüntü ve sesleri bir araya getirerek, şehrin kültürüne renkli bir şekilde hayat veriyor. 20. yüzyılın en büyük başyapıtlarından biri olan Narın Rengi, Ermeni âşık Sayat Nova’nın yaşam öyküsünü anlatıyor. Filmde ozanın hayatı, yaşadığı önemli olaylardan ziyade şiirlerinden yola çıkarak beyazperdeye yansıtılıyor. Parajanov ile Dodo Abashidze’nin birlikte yönetmenliğini yaptığı Suram Kalesi Efsanesi, eski bir Sovyet Gürcü halk masalının yeniden yorumu olarak öne çıkıyor. 1985 tarihli Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler ise, Parajanov’un Gürcü primitif ressam Niko Pirosmani’nin sanatsal mirasına ilişkin kişisel görüşlerini içeriyor.

Program kapsamında ayrıca, yönetmen Artavazd Peleshian’ın görüntü yönetmeni Mikhail Vartanov’la birlikte yaptığı Mesvsimler filmi de bulunuyor. Filmde medeniyetten uzakta bir tarım toplumunun doğanın güçlerine karşı mücadelesini yansıtılıyor. Ayrıca, Ron Holloway’in yönetmenliğini yaptığı Parajanov’un çalkantılı kariyerine derin bir bakış sunan Parajanov: Bir Ağıt belgeseli gösteriliyor.

Pera Film’in İsyankar İmgeler: Sergey Parajanov film programı, 17 Mart’a kadarücretsiz izlenebilir.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Kültür & Sanat

To Top