Connect with us

Şevket Çoruh Baba Sahne’yi Açtı

Kültür & Sanat

Şevket Çoruh Baba Sahne’yi Açtı

Şevket Çoruh Baba Sahne’yi Savaş Dinçel’in doğumgününde açtı, Müjdat Gezen’den Tulüat Fesini devraldı.

Ünlü oyuncu Şevket Çoruh’un büyük emeklerle İstanbul’un kültür sanat hayatına kazandırdığı Kadıköy’deki tiyatrosu Baba Sahne, ustası Savaş Dinçel’in 75. doğum gününde açıldı! Baba Sahne’nin perdelerini Dinçel’in torunu ve torunu sayılan, öğrencilerinin çocuklarının açtığı gecede; 10. Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri’ne Demet Evgar, Erdal Beşikçioğlu ve Ferhan Şensoy layık görüldü.

Müjdat Gezen’in, Dümbüllü’nün tulûat fesini Şevket Çoruh’a devrettiği bu anlamlı ve duygusal gecede; Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Mustafa Alabora, Zafer Ergin, Ozan Güven, Demet Evgar, Ecem Özkaya-Mustafa Üstündağ, Zuhal Olcay, Yeşim Salkım, Melis Birkan, Kıraç, Dolunay Soysert, Erkan Can, Cem Davran gibi isimler ünlü oyuncuyu yalnız bırakmadı.

Sevilen oyuncu Şevket Çoruh, yaklaşık 2 yıl boyunca büyük emek harcayarak ve tamamen kendi yatırımıyla kurduğu Baba Sahne’nin açılışını 1 Nisan 2017, Cumartesi akşamı gerçekleştirdi. Tiyatrosuna “Baba Sahne” adını vermesini  “Kendimizi yetim hissetmemek için” diye açıklayan Çoruh, Baba Sahne’nin perdelerini, 2007’de hayatını kaybeden usta oyuncu Savaş Dinçel’in vefatının 10. yılında, 75. doğum gününde; Dinçel’in oğlu Barış Dinçel, eski öğrencileri, torunu ve torunları sayılan, öğrencilerinin çocuklarıyla birlikte açtı.

Sunuculuğunu Çoruh’un yakın dostu, Dinçel’in eski öğrencilerinden İlker Ayrık’ın üstlendiği açılış gecesinde, usta oyuncunun doğum günü sahnede hep birlikte kutlandı. Öğrencileri sahnede, Savaş Dinçel’in “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyununda seslendirdiği ve sözleri kendisine ait olan “Bir Sanatkar Asla Ayı Değildir” şarkısını söylediler, ardından Dinçel’in doğum günü pastasını kestiler.

Savaş Dinçel için özel olarak hazırlanan video gösteriminin ardından, her yıl aynı tarihte Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğrencileri tarafından tiyatro alanında verilen Savaş Dinçel Ödülleri de 10. kez sahiplerini buldu. En İyi Kadın Oyuncu seçilen Demet Evgar, ödülünü Mustafa Alabora’dan alırken; En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Aliye Uzunatağan, Erdal Beşikçioğlu adına menajerine takdim etti. En İyi Yazar ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazanan Ferhan Şensoy, oyunu nedeniyle geceye katılamazken ödüllerini Şensoy adına Ortaoyuncular’ın müdürü Mustafa Gültekin aldı.

Baba Sahne’nin zorlu ve eğlenceli hazırlık sürecini anlatan videonun da davetlilerle paylaşıldığı gecede duygusal bir konuşma yapan Şevket Çoruh, kendisine destek verenlere ve emeği geçenlere, özel olarak hazırlanan plaketlerle teşekkür etti.

Gecenin son sürprizi ise Müjdat Gezen’den geldi. Gezen, İsmail Dümbüllü’nün kendisinde bulunan tulûat fesini, eski öğrencisi Şevket Çoruh’a devretti.

BABA SAHNE HAKKINDA

Baba:
Kızan, karışan, sinirlendiren.
Koruyan, sarılan, özlenen; manası yokluğunda daha iyi anlaşılan kişi. Birçok dilde benzerlik gösteren kelime, ba çocuk sesinden türetilmiştir.

Tapuda “Tiyatro” olarak kayıtlı tek yer olma özelliği taşıyan mekan, binayı yapan müteahhit Mustafa Ekşioğlu tarafından tiyatro sahnesi olarak yapılmış ve tapuya bu şekilde kaydettirilmiş. İlk kez 1967 yılında Yıldırım Önal Kadıköy İl Tiyatrosu adıyla oyunların oynandığı mekanda, daha sonra Abdurrahman Palay, Nezih Tuncay, Ani İpekkaya-Çetin İpekkaya gibi birçok usta sahne aldı.

İlerleyen dönemlerde sinema, ateri salonu, oyun alanı olarak yeniden düzenlenen ve kullanılan mekanın mülkünü Şevket Çoruh, 27 Mart 2015 tarihinde, Dünya Tiyatro Günü’nde satın aldı. Mekanı, ilk röleve çizimlerine uygun olarak asıl yapım nedeni olan tiyatroya dönüştürmeyi hedefleyen ünlü oyuncu böylece İstanbul’a 232 koltuk kapasiteli muhteşem bir salon kazandırdı. Baba Sahne, iki fuaye alanı, kafeteryası, özenle hazırlanan teknik alt yapısı, havalandırması, (PA) ses sistemi, ışık sistemi ve ekipmanıyla tiyatro oyunlarının yanı sıra İstanbul’un kapalı konser alanları arasında da yerini alacak.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Kültür & Sanat

To Top