Kültür & Sanat
Sürekli Büyüyor Efendim Durduramıyoruz: Yeni Nesil Dergiler
Şimdilerde bir kitapçıya girdiğimizde dergi raflarında bolca yeni nesil dergiler ile karşılaşıyoruz. Önceleri magazin, gençlik ya da iş dergilerinin bulunduğu bu raflar artık yeni bir edebiyat akımının başını çektiği dergilerle dolu. Bu dergilerin en belirgin ortak özellikleri isimleri. Zaten ilk olarak ilginç isimleri ile dikkat çekiyorlar. Sonrasında kapak tasarımları da insanı oldukça cezbediyor.
Peki, nedir bu yeni nesil dergilerin alameti farikası? Neden bu kadar ilgi görüyorlar?
Bu dergilerin içinde bol bol gündem, sokak, iyi yazarlar, mizah, edebiyat ve hatta spor var. Özellikle gençler arasında önemli bir ihtiyaca karşılık gelmiş olmalılar ki çok okunup çok konuşuluyorlar.
Üstelik bu yeni nesil dergilerin hepsinde de ortak bir dil hakim. Biraz edebiyatla ve biraz da eğlenceyle bezenmiş bu sokağa yakın kıvrak dil gençlerin ve insanların okumasını keyiflendiriyor olmalı. Ancak pek çoğunun özenle üstünde durduğu şey de içindeki tasarımlar. Ünlü bir ismi bile işleyeceklerinde onun fotoğrafını şık bir illüstrasyonla sunuyorlar. Yani gençlerin arasında günden güne popülerleşen bir akıma hizmet ediyorlar. Kim bilir, belki de o akımı bizatihi kendileri yaratıyorlardır.
Lafı fazla uzatmadan bu yeni nesil dergilerin en popüler olanlarını sizler için listeleyelim.
Kafa Dergi
Kafa Dergi 2014 yılında yayın hayatına başladı. Sloganı ise “Bi dünya”. İçerikleri de herkese hitap edebilecek çeşitlilikte ve eğlencede. Üstelik her yeni sayıda birbirinden ünlü isimlerin bu dergiye yazdığını görebilirsiniz. Bazen yalnızca sevdiğiniz bir ünlü isim için bu dergiyi alıp tüm dergiyi bir nefeste okuduğunuzu da fark edebilirsiniz.
Ot Dergi
Bir zamanların Öküz ekolünden gelip yeni nesil dergiler içinde ilk kurşunu atan da Ot oldu. Mizah dergileri Gırgır, Leman ve Penguen’e alternatif olarak biraz daha edebiyat ile bezeli bu Öküz ekolünden gelen Ot Dergi, 2013 yılında yayın hayatına başladı. Kurucusu ise iyi bildiğimiz Metin Üstündağ. İçinde edebiyat da var, müzik de şiir de siyaset de.
Bavul Dergi
Sokağı hedeflemiş bir dergi olan Bavul, 2015 yılında şahane bir Bergen kapağıyla ilk olarak çıktı. Aslında muadili pek çok derginin arasında sokağa en yakın olan olması nedeniyle sıyrılıp geçti.
Kafka Okur
İlk olarak ismiyle dikkat çeken dergilerden olan Kafka Okur, insanların son dönemde özellikle sosyal medyada üstlerine giymekten hoşlandıkları entelektüel kalıbı ziyadesiyle karşılıyor da denilebilir. İçinde ağırlıklı olarak varoluşçuluk, kitaplar, felsefe, aforizmalar, düşünce ve öykü var.
Gaia Dergi
Gaia Dergi yukarıda saydığımız dergilerin içeriklerinin üstüne ilave olarak kadın haklarını, LGBTİ haklarını, ekolojiyi, doğayı, insan ve hayvan hakları da işliyor. Bu yönüyle onun da biraz daha farklılaştığını söylemek mümkün.
Socrates Dergi
Yeni nesil dergilerin içinde en farklı konseptle çıkan derginin Socrates Dergi olduğunu söyleyebiliriz. Aslında ismi içeriğini ziyadesiyle anlatıyor. Sporu düşünceyle birleştiren bu dergide fanatizmi bulmanız mümkün değil. Eğer felsefe sevip bir de spora ilgi duyuyorsanız bu dergi tam size göre. Tasarımları da kesinlikle eşsiz.
Fitbol Dergi
Sermayenin değil de sokağın elinde olan bir futbolu kendine düstur edinmiş olan Fitbol Dergi de aslında Socrates Dergi ekolünden geliyor. Fakat içinde yalnızca futbol var. Ama futbola geleneksel yanından yaklaşmak isteyenler için ideal olabilir.
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.