Connect with us

Ziyaret Edilmesi Gereken Arşivi En Zengin 6 Kütüphane

Kültür & Sanat

Ziyaret Edilmesi Gereken Arşivi En Zengin 6 Kütüphane

Türkiye’nin kurulu olduğu topraklar asırlardır önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için zengin bir tarihe ve bu tarihin getirmiş olduğu önemli arşivlere sahip.

Ülkemizin ziyaret edilmesi gereken arşivi en zengin kütüphaneleri genelde İstanbul, Ankara ve İzmir’de yer alıyor. İşte onlardan bazıları:

Atatürk Kitaplığı

İstanbul’da yer alan ve “boğaz manzaralı kütüphane” olarak da dikkat çeken Atatürk Kitaplığı, 1924 senesinden bu yana hizmet veriyor. Yaklaşık 150 senelik dergi ve gazete koleksiyonlarını arşivinde barındıran kitaplıkta 350 bine yakın kitap yer alıyor. Aynı zamanda Atatürk Kitaplığı cilt ve onarım atölyesine de sahip. Kitaplık içerisinde yer alan 10 bin civarındaki harita ve kartpostal arşivine de internet üzerinden ulaşmak mümkün. Görme engelliler için özel kabinlerin de bulunduğu Atatürk Kitaplığı’ndaki nadir ve hassas eserler CD olarak meraklılarına sunuluyor.

TDV İslam Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi

1984 senesinde kuruluşu gerçekleştirilen İSAM, İslam kültürünün haricinde Türk kültürü, edebiyatı, tarihi gibi konular ve sosyal bilimler dalında sayısız kaynağa ev sahipliği yapıyor. Osmanlı sicillerinin de önemli kısmını bünyesinde tutan kütüphanede İlber Ortaylı, Hilmi Oflaz, Albert Hourani, Jacques Waardenburg, Kemal Beydilli gibi isimlerin özel koleksiyonları da bulunuyor.

Milli Kütüphane

1946 senesinde Ankara’da kurulan Milli Kütüphane’nin kayıtlarında 2 milyon 608 binden fazla eser yer alıyor. Bu eserlerin 1 milyon 115 bine yakını kitap iken 1 milyon 211 bine yakını da gazete ve dergi koleksiyonları. Milli Kütüphane de el yazması kitaplar, eski harfli Türkçe eserler de bulunuyor. Tüm bunların dışında ünlü ressamların başarılı orijinal tabloları, pul, para ve afiş arşivleri, taş plak koleksiyonları da Milli Kütüphane’de misafirleri karşılıyor. İstanbul’un fethi sırasında ele geçirilmiş olan ceylan derisi üzerine yazılan İncil ve tezhipli Kuran-ı Kerim’ler de Milli Kütüphane’nin en değerli eserleri arasında gösteriliyor.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi

1884 yılında İstanbul’da kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olarak dikkat çekiyor. Ülkemizde yayınlanmış bütün kitaplar, özel el yazması eserler, Cumhuriyet öncesini günümüze taşıyan eski matbular, Osmanlı döneminden günümüze kadar korunmuş olan ve tarih kokan bazı dergiler, gazeteler, haritalar, afiş ve pullar ile kartpostal arşivleri de Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin dev arşivini süslüyor. 7 ayrı okuma salonuna sahip olan kütüphanede 1992 yılından bu yana görme engelliler için özel çalışmalar yapılıyor ve şu anda 3 binin üzerinde sesli okunmuş kitap ve kabartma yazılı eserler bulunuyor.

Sermet Çifter Kütüphanesi

İstanbul’da yer alan bu kütüphane Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bünyesinde 1978 yılında açıldı. 1992’de yeniden düzenlenen Sermet Çifter Kütüphanesi 80 bin cildi aşan kitap koleksiyonuna sahip. Yazma eser ve nadir kitaplardan faydalanmak isteyenler için dijital teknoloji yolu sunan kütüphane üyelik sistemi ile çalışıyor.

İzmir Milli Kütüphane

1912 senesinde yani İttihat ve Terakki zamanında yapıaln ve Osmanlı mimarisini yansıtan bir binaya sahip olan İzmir’deki Milli Kütüphane sadece Türkiye’deki değil dünyadaki birçok gazete ve dergiyi de bünyesinde barındırıyor. Katip Çelebi’nin dünya coğrafyası ve astronomi ile alakalı tarihe damga vurmuş eseri olan Cihannüma’yı da arşivinde tutan Milli Kütüphane’de birçok el yazması Kur’an da yer alıyor.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Kültür & Sanat

To Top