Connect with us

4 Büyükler İle Bi Tutam Zaman Tüneli!

Kültür & Sanat

4 Büyükler İle Bi Tutam Zaman Tüneli!

Bi Tutam Fikir malumunuz arkadaş oluşumu. Haliyle sevdiğimiz, yaptığı işleri beğendiğimiz arkadaşlarımızla röportaj tadında sohbetler yapmaya karar verdik.

Selahattin yazarlık mezunu bir çizer. Yeteneğine inandığım, tasarımlarını sevdiğim ve benzer şeylerden hoşlandığım bir art director arkadaşım. 

Tasarım konularıyla ilgililerin karşısına çok sık çıkan Minyonlar, Minimal Yeşilçam Filmi Afişleri, Euro 2016 Milli Takım Kadrosu Çizimleri, 90’lar Şarkıcıları gibi işlerin sahibi. 

Kemal Sunal, Tarık Akan, Şener Şen, Cüneyt Arkın her biri ortak hafızamızda yer tutan değerli sanatçılar.  Hepsi arşivler de yer alan işleri ile genç yaşlarında başladıkları kariyerlerinin, ustalık dönemlerini de gördük. Genç kızların gönlünü çalan bir jön de oldular, onlara kol kanat geren amca da.

Bizi kahkahalara da boğdular, büyük oyuncuların altından kalkabileceği yüzü asık karakterlere de hayat verdiler.  Her birini ayrı ayrı rollerde hatırlıyoruz.  Selahattin son projesi “Zaman Tüneli” ile büyük ustaların kariyer yolculuğunu bize yeniden hatırlatıyor.

Selahattin’le kariyeri ve “Zaman Tüneli” hakkında sohbet ettik. Parantez içinde gülüşmeler yazmayacak çünkü kendisi çok ciddi bir arkadaştır

Art direktör yolculuğun nasıl gelişti? 

1986 Kütahya doğumluyum. İstanbul Üniversite İletişim fakültesi mezunuyum.

Çocukluğumdan beri çizmeye, çizilen işlere meraklıyım. 

Bu merak ve tutkuyla sürekli programları inceleyip çizimler, tasarımlar yapmaya başladım. İlk kullanılan logomu 18 yaşında paintte yapmıştım. O vakitten itibaren aşama aşama sektörde çalışmaya başladım.

Tasarımda sevdiğin çizgiler neler?

Kendi işlerimde genelde minimal çalışıyorum.  Talebe ve beklentiye göre de tasarımın şekillendiği oluyor. Profosyonel hayatta işim gereği briefe karşılık işler yapıyorum, hepimiz gibi. Retro, modern, 3D  ne olursa olsun en sevdiğim çizgiler aslında sevdiğim şeyler.

Türk sineması, futbol, 90’lar.. sevdiğin konuların peşinden mi gidiyorsun?  

Kesinlikle. Bizim 90lar kuşağının kültürleri. Daha çok yerel konularla, ülkenin ortak hafızasına kazınmış konularla ilerlemeye çalışıyorum.

Yeşilçam Zaman Tüneli’de bu ortak hafızaya çok hitap eden bir çalışma. Nasıl gelişti?

Çalışmanın fikri çok eski. Konsept usta sinema oyuncularından futbolculara fikir olarak dolaştı. Başa dönüp Şener Şen’i çizmeye başladıktan sonra geldi. Bende mesele biraz işe başlamak. Başladıktan sonra çorap söküğü gibi geliyor gerisi.

 Nasıl bir arşiv taraması yaptın? 

Bu filmlere zaten çok aşinayız. Seçerken belirli zaman aralıklarında kuralıyla çalıştım. Cüneyt Arkın’ın IMDB’de 321 filmi var. 70-80 arası her yıl 5-6 film çekmiş aktörler. Eleme yaparken çok zorlandım. Tamamen de subjektif bir liste oldu.

Bundan sonra bizi nasıl tasarımlar bekliyor?

Futbol konsepti üzerine bir iki fikrim var. Mahallede her çocuk gibi futbolcu olma hayaliyle futbol oynayarak çocukluk geçirdim. Çocukluk kahramanım futbolculardı  ve haliyle çizmeden durmam mümkün değil Zaman Tüneli’nin devamını çizmeyi düşünüyorum.

Continue Reading

More in Kültür & Sanat

To Top