Connect with us

Sinemamıza Eli Değen Kadın Yönetmenler

Kültür & Sanat

Sinemamıza Eli Değen Kadın Yönetmenler

Sinemamıza eli değen kadın yönetmenler! Sayısı az da olsa değerleri o kadar çok ki.

Türkiye’de 2016’da vizyona giren filmlere bakıldığı zaman kadın yönetmenlerin oranı yaklaşık %10’larda. Oranların cinsiyet dağılımının bu şekilde olması ise kadınların sinemadan uzak durmasından ziyade sektörleşen sinema sanatının kadınların yaklaşmasını zorlaştırıyor olması olsa gerek.

Oysa ki Cahide Sonku, Bilge Olgaç gibi yönetmenlerden günümüze, beyaz perdede kadınların da el izleri var.

İşte o kadınlardan sadece birkaçı.

Yeşim Ustaoğlu

Sinemasının yıllarında kısa filmler çeken yönetmen 1998 yılında çektiği Güneşe Yolculuk adlı filmi ile birçok ödül aldı. 2004’te Bulutları Beklerken adlı filmi gösterime giren Ustaoğlu, Güneşe Yolculuk’taki siyasi dokunuşlarından biraz uzaklaştı ve amatör oyuncular, sade görüntüler ve müzikleriyle anlatı tarzını belirginleştirdi. Pandoranın Kutusu’nda ise toplumsallıktan bireyselliğe inen hikayesi ile bireyin evrensel yalnızlığına dokundu. 2016’da gösterilen Tereddüt filmiyle ise çeşitli festivallerden birçok ödül aldı.

Pelin Esmer

Sinemaya belgesellerle başlayıp 2005’te yaptığı Oyun filmiyle birçok ödül alan Pelin Esmer, Mersin’in bir köyünde tiyatro ekibi olan kadınları görüntülerken kurmaca ile belgeseli iç içe sokarak farklı bir çalışma ortaya koydu.Yün Bebek filmi New York Avrasya Film Festivali’nde ödül alan Ümmiye Koçak’ın da Oyun filminin oyuncularından olduğunu ekleyelim.

İlk uzun metraj filmi olan 11’e 10 Kala ise koleksiyoner bir adamın toplumdan kaçıp biriktirdikleriyle yaşama mücadelesine eğiliyor. Bu filmiyle de Esmer, ulusal ve uluslararası birçok festivalden ödülle döndü. Son filmi Gözetleme Kulesi ile Altın Koza Film Festivali’nde 5 ödül birden almıştı.

Zeynep Dadak-Merve Kayan

Neredeyse tüm projelerinde beraber çalışan iki yönetmen, Bu Sahilde adlı belgeselleriyle 8 ödül alırken, 2012’de Mavi Dalga adlı film projeleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ödüllerini aldılar. Zeynep Dadak çeşitli üniversitelerde sinema dersleri vermesinin yanı sıra “Altyazı Aylık Sinema Dergisi” yayın kurulu üyesi ve yazarlarındandır. Merve Kayan ise San Diego Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmaktadır.

Ahu Öztürk

Gözaltında tecavüz meselesine değindiği ilk belgesel filmi Sandık Türkiye’de gösterilmezken yurt dışında birçok yerde gösterildi. Ardından Açık Yara filmi birçok uluslararası festivalde yer aldı. 2015’te ise iki gündelikçi kadının öyküsünü ele aldığı Toz Bezi filmini yapan yönetmen, eleştirmenler ve sinemacılar tarafından oldukça ilgi gördü ve 35. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini aldı. Berlin Film Festivali’nde de gösterilen film, arımcılık, sınıfsal farklılık ve buradan hareketle kadının konumlanışı, savaş ve barış, ötekilik kavramlarının birbiriyle bağı üzerinden ilerliyor.

İlksen Başarır

İlk filmi Başka Dilde Aşk’ta herhangi bir fiziksel engeli bulunmayan bir kadınla işitme ve konuşma engelli bir adamın aşkı üzerinden, iletişim ve teknoloji çağındaki iletişimsizliğe değinen yönetmen, işçi mücadelesine destek verirken zihniyetlerdeki engellere eleştirisini sert bir dille yapmıştı.

Ankara Film Festivali’nden iki ödül alan filmin ardından, 2011 yılında gösterime giren Atlı Karınca ile ensest konusu üzerinden çocuk taciz ve tecavüzlerine değindi. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü alan yönetmen ardından iki film daha ve sonrasında Bir Ömür Yetmez adlı dizi film yaptı.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Kültür & Sanat

To Top