Bizden Söylemesi
Bilinçli Alışverişin Püf Noktaları
Alışveriş yapmak zevklidir ama bilinçsiz alışveriş yapmak size ve keseniz zarar verir. Kaliteli bir alışveriş keyfi için size dikkat etmeniz gereken püf noktalarını yazdık.
Alış veriş yaşam döngüsünü devam ettirebilmek için gerçekleştirilen bir eylemdir ve hemen hemen herkes bu eylemi zevkle yapar. Ancak pek çok şeyde olduğu gibi kaliteli bir yaşam için doğru ve bilinçli tüketici olmanın da bazı incelikleri ve püf noktaları vardır. Zira plansız yapılan tüketimler maddi açıdan bütçenizi çıkmaza sokabilir. Tasarruf amaçlı yapılan eylemlerin dışında bilinçli tüketici olmak da büyük önem taşımaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bu konuda uyarılarını dikkate alırsak bilinçli bir alış veriş yapmak için püf noktalar doğrultunda hareket etmek hem zaman hem para hem de enerji konusunda tüketiciye fayda sağlayacaktır.
- Alış verişe çıkmadan önce istekler ve ihtiyaçlar dengesi kurarak oluşturacağınız liste gereksiz alınabilecek ürünler konusunda oldukça etkili olacaktır.
- Aldığınız ürünlerin nerede, kimin tarafından üretildiği ve nasıl saklandığı konusunda bilgi sahibi olabilmek için ürün etiketlerini okumaya zaman ayrılmalıdır.
- Satın aldığınız malların ambalaj paketlerine dikkat edilmeli yırtık, çatlak vs. olmamasına dikkat edilmelidir.
- Hem daha dikkatli olabilmek hem de satıcılardan daha sağlıklı ve iyi bir hizmet alabilmek için mağazanın veya marketin daha tenha olduğu vakitler seçilmelidir.
- İndirimler takip edilmeli, ancak indirime giren ürünlerin bozuk, kırık ve ya defolu olmamasına dikkat edilmelidir.
- Tartı ve ya ölçü aletlerinin doğru kullanıldığından emin olun.
- Aldığınız malların son kullanma tarihlerini mutlaka takip edin. Raflarda rastladığınız tarihi geçmiş veya bozuk ürünler konusunda uyarıcı olmaya dikkat edin.
- Taksitle yaptığınız alışverişlerde ödeme zamanları konusunda ki yükümlülüklerini takip edin.
- Gıda alışverişini hijyen konusunda güvendiğiniz yerlerden gerçekleştirin
- Un, bulgur, pirinç, mercimek, makarna, yağ, şeker gibi yiyecekler aylık olarak satın alınabilir. Aylık alınacak ürünler için bakkallar yerine tüketim kooperatiflerini tercih etmek doğru olacaktır.
- Et alışverişi yaparken etin yağsız olanını tercih etmek besin değerinden daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır. Bu tarz yiyeceklerin günlük alınması önerilir ancak çok miktarda alındığı takdirde kavrularak ve ya dondurularak saklanması gerekmektedir.
- Sebze ve meyveler turfanda zamanında daha pahalı olacağından mevsiminde satın almayı tercih etmelisiniz.
- İndirim günlerinin cazibesine kapılıp ihtiyacınız olmayan ünleri evinize istiflemeyin.
- Alış verişinizi reklamlara ve ya ambalajlarına göre değil kalitesine ve üretim şartlarına göre değerlendirmeye özen gösterin.
- Bilinen mağaza ve marketlerin dışında kapıya gelen satıcılardan alış veriş etmeyiniz.
- Alış veriş sırasında herhangi bir sözleşme yapmanız gerekiyorsa sözleşme şartlarını mutlaka okuyun.
- Aldığınız ürünler dayanıklı tüketim malları ise garanti süresi, şartları ürünün teknik servislerinin olup olmadığı konusu dikkate alınmalıdır.
- Tekstil ve benzeri ürün alışverişlerinizi gerçekleştirirken ihtiyacınız olandan fazlasını ya da elinizde var olan benzer ürünleri almamaya özen gösterin.
- Satın almış olduğunuz ürünün kullanım ve bakım şartlarını öğrenin veya ambalajların üzerini mutlaka okuyun.
- Hasta, keyifsiz ve yorgun iken alışverişiniz erteleyin. Bu gibi durumlar dikkatinizi dağıtacağından sağlıklı ve bilinçli alış veri yapmanız mümkün olmayacaktır.
- Aldığınız ürünün faturası ve garanti belgesi gibi ürüne ait belgeleri saklamaya özen gösterin.
- Memnun kalmadığınız ürün konusunda şikâyetlerinizi ilgili birimlere iletmekten çekinmeyin.
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.