Connect with us

Çocuklarınıza Neden Asla Yalan Söylememelisiniz

Bizden Söylemesi

Çocuklarınıza Neden Asla Yalan Söylememelisiniz

Kabul edelim ki çocuklar bizim bile bazen hayrete düştüğümüz büyük bir zekaya sahipler. Bu yüzden onlara yalan söylediğimizde bunu çok kolay bir şekilde anlayabiliyorlar. Üstelik onlar henüz gelişme çağındalar ve çevrelerinden gördükleri her davranış onların zihinsel gelişimini olumlu ya da olumsuz yönde etkiliyor.

Bu yüzden yalnızca ebeveynlerin değil tüm yetişkinlerin çocuklarla iletişim kurarken dikkatli olması gerekiyor. Hatta belki bunun için halka açık kurslar bile düzenlenmelidir.

Çocuklarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta onlara yalan söylenmemesi. Elbette çoğu zaman onları korumak için yalan söylüyoruz ama bu oldukça yanlış bir davranış.

Siz hiç ummasanız da zaten onlar yalanınızı kısa sürede anlayacaktır. Tabii söylediğiniz bu yalanının çocukta bırakacağı olumsuz etki de çok önemli. O zaman çocuklara neden yalan söylememiz gerektiğini detaylı olarak inceleyelim.

Empati yeteneğini zedeleyebilirsiniz.

Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren bizim duygularımızı hissetmeye ve bunun üzerinden de empati kurmaya başlıyorlar. Eğer siz çocuğunuza bir şeyler ters gittiğinde dahi yalan söylerseniz bunu hisseden çocuğun kurduğu tüm empatiyi yerle bir etmiş olursunuz. Böylece duygusal zekasının gelişimine de olumsuz bir etki yapmış olursunuz.

Güven problemi yaşamalarına neden olabilirsiniz.

Çocukların çok zeki olduklarını ve yalanımızı kolay bir şekilde yakalayabileceklerini söylemiştik. Çocuklar özellikle küçük yaşlarda ebeveynlerine büyük bir güven duyarlar. Ancak çocuğun ebeveyninin bir yalanını yakalaması onu tümden sarsabilir.

Sizi olumsuz yönlerinizle rol model almasına neden olabilirsiniz.

Yalan söylemek çok kötüdür. Bu artık klişeleşmiş bir cümle bizler için ama çocuklar için henüz o kadar da klişe değil. Yani onların yalanının gerçekten de kötü bir şey olduğunu iyi bir şekilde öğrenmeye ihtiyaçları var. Bunun yanı sıra çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren ebeveynlerini rol model alırlar ve onların davranışlarını adeta taklit ederler.

Eğer çocuk kendisine çok sık yalan söyleyen ebeveynlere sahipse bu yalan davranışı onda da bir alışkanlığa dönüşebilir ve hatta ileri dönemlerde bir hastalık halini alabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerek.

Aranızdaki bağı ve samimiyeti zedeleyebilirsiniz.

Ebeveynler ile çocuklar arasında ne kadar şeffaf bir ilişki olursa çocuğun duygusal anlamda gelişimi de o kadar sağlıklı olur. Ancak ebeveynlerinin ona çok sık yalan söylediğini fark eden bir çocuk ile artık ebeveynin bu şeffaf ilişkiyi kurması zorlaşır. Böylece de çocuk ailesinden sürekli olarak bir şeyler saklamaya ve kendi iç dünyasına kapanmaya başlayabilir.

Özgüvenini zedeleyebilirsiniz.

Bazen çocuklar ebeveynlerinin yalanlarını bulmayı bir oyun gibi düşünebilirler. Böyle durumlarda fark ettikleri yalanınızı size direkt olarak bir başarı yakalamış gibi söyleyebilirler. Eğer bunun üzerine ona kızarak cevap verirseniz ya da düşündüğünün (doğru olsa bile) yanlış olduğunu söylerseniz özgüvenini kırabilirsiniz.

Böylece çocuk ebeveynlerinin hislerini doğru tahmin edemeyeceğini düşünerek büyük bir başarısızlık hissedebilir. En kötüsü de bu özgüven duygusunun kaybolması çocuğun tüm yaşamına yayılabilir.

Yanlış ya da abartılı hislere kapılmalarına sebep olabilirsiniz.

Çocuklar onlardan bir şey sakladığınızı fark ettiklerinde ortada düşündüklerinden çok daha korkunç bir şey olduğu fikrine kapılabilirler. Bu da onları endişeli bir hale sokup psikolojik anlamda zedeleyebilir.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Bizden Söylemesi

To Top