Connect with us

Kendini tanı: İnsan vücudu ile ilgili 10 ilginç bilgi

Bizden Söylemesi

Kendini tanı: İnsan vücudu ile ilgili 10 ilginç bilgi

28İnsan vücudunun birbiriyle uyumlu biçimde çalışan öğelerden oluştuğunu hepimiz biliriz. Ana birim olarak hücreler, sonra dokular, organlar vücudun sistemsel yapısının temel yapıtaşlarıdır.

Buraya kadar tamam. Peki bu muazzam işleyişin her bir öğesinin aslında şaşırtıcı bilgiler içerdiğini kaçımız biliyoruz? Kendimizi tanımanın vaktidir! (En azından biyolojik olarak; bari bunu yapalım.)

İşte “giriş” niteliğinde 10 ilginç bilgi.

Damarlar

İnsan vücudundaki damarların uzunluğunun 95.500 km olduğunu biliyor muydunuz? Dünya’nın çevresinin yaklaşık 40.200 km olduğunu düşünürsek, vücudumuzdaki damarlarla Dünya etrafında iki tur atabiliriz. Bavulları hazırlayın!

Horlama

Maruz kalmayanımız yok tabii ki. Ama panik yok! 85 desibelin üzerindeki seslerin insan kulağına zarar verdiği belirlenmiş, yani rahat bir nefes alabiliriz. Çünkü horlama ortalama 60 desibel şiddetinde ortama yayılıyor; bu seviye ancak “bazı kişilerde” 80 desibelin üzerine çıkabiliyor ki muhatap olanlara sabır diliyoruz. (80 desibel seviyesindeki sesin bir matkabın çıkardığı ses kadar yüksek olduğunu söylersek ne dediğimiz daha iyi anlaşılır.)

Hapşırık

Hapşırığımızın havada saatte 161 km hıza ulaştığı saptanmış. Bu nedenle hapşırınca burnunuzu ve ağzınızı mutlaka bir mendille kapamalı, birisine “çarpmasına” engel olmalısınız! Ama fazla hassas davranıp hapşırığınızı tutarsanız, beyin hücrelerinizin zarar görebileceğini de unutmayın. Koyuverin gitsin!

Deri

Kedinizin köpeğinizin tüy dökmesinden şikâyet mi ediyorsunuz? Etmeyin. İnsan da her saat yaklaşık 600 bin deri partikülü döküyor. Bu her yıl yaklaşık 680 gr yapar; yani bir insan 70 yaşına kadar yaklaşık 48 kg deri dökmüş oluyor. Kedileri köpekleri hor görmeyiniz.

Dil

Her insanın parmak izinin birbirinden ayrı olduğunu biliriz. Dil de öyle işte! Her yiğidin kendine has yoğurt yiyişi gibi herkesin de benzersiz bir dil izi var. Kameralara gülümserken dilinizi çıkarmayın yani. Neme lazım!

İnce bağırsak

İnce bağırsağın uzunluğu yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katıdır. Peki, bu organ yeri belli sınırı belli gövdeye nasıl sığıyor? Geriye doğru katlanıyor. Öyle olmasaydı karın boşluğuna sığmazdı. Yani, “Bana ne ince bağırsaktan!” demeyin. Saygı duyun.

Tükürük

Yaz sıcakları bastırdığında denizde, havuzda, derede yüzme düşleri kuruyoruz, malum. Tamam, tatil düşlerinize katkı sunmayacak ama yine de sağlıklı bir insanın ömrü böyunca 25 bin litre tükürük ürettiğini, bunun da iki yüzme havuzuna denk geldiğini bilmekte yarar var. İçinde yüzmek istemeseniz bile ömrünüz uzun, tükürüğünüz bol olsun.

Beyin

Beyne giden ve gelen sinir sinyallerinin hızı saatte 273,6 km’ye ulaşabiliyormuş. Vücudumuzdaki herhangi bir acıya ve çevremizdeki gelişmelere hızlı tepki verebilmemizin nedeni bu. (Veremiyorsak hız düşmüş, “araç” teklemeye başlamış demektir; acele bakıma almakta yarar var.)

Mide

Midemizdeki asit öyle güçlüdür ki bir jileti bile eritebilir. Bu bilgiyi olduğu gibi doğru kabul edip orada durmakta yarar var; doğrulama girişiminde bulunmayalım, jilet yemeyelim.

Kalp

Kalbin yarattığı basınç, kanı 10 metre yüksekliğe fışkırtmaya yeterlidir. Hikâye galiba şöyleydi: Kanı tüm vücuda dağıtabilmek için böyle yüksek bir basınca ve buna dayanacak kadar sağlam bir organ ihtiyaç vardı. Kalp, “Tamam tamam, o iş bende!” dedi. Sağ olsun.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Bizden Söylemesi

To Top