Connect with us

Kişisel Yayıncılık Nedir?

Genel

Kişisel Yayıncılık Nedir?

Son günlerde yaratıcı yazarlık atölyeleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Pek çok kişi kitap yazmak istiyor gibi anlaşılsa da bu talebin artışında, kitap yayımlatmanın eskiye nazaran daha kolay bir hale gelmesi de nedenler arasında yer alıyor. Yeni açılan yayınevleri, yazarlığın popülaritesi, kitap okumanın yeniden rağbet gören bir uğraş halini alması insanları kitap yazmaya teşvik ediyor. Ve elbette sosyal medyanın, herkes için özel bir kitle yaratmadaki kolaylaştırıcı rolü, kişilerin yazar olma hayalini gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor.

Bir hayalin gerçek olması adına pek çok insanı yüreklendiren atölyeler, yazmaya teşvik etme ve yeni üretimler gerçekleştirme konusunda destek veriyorlar. Ancak yazılan kitabın yayımlatılabilmesi konusu yazarlar için hala bilinmezlerle dolu olan bir süreç. Bu bilinmezliği aşmanın en pratik yolu olarak dikkat çeken kişisel yayıncılık, günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.

Kişisel Yayıncılık Nedir?

Türkiye’nin önde gelen kişisel yayıncılık markaları arasında yer alan Yazardan Direkt’in Genel Koordinatörü Çağla Miniç, kişisel yayıncılık nedir sorusunu şöyle cevaplıyor: “Yazarların, yayınevlerinin koşul ve prosedürlerine bağlı kalmadan, kitabının telif hakları ve satış gelirleri kendisinde kalacak şekilde kitabını hazırlayıp, basıp, satabilmesidir. Biz bu yazarlara ‘bağımsız yazarlar’ diyoruz. Yazar, kitabı için seçtiği editörlük, kapak tasarımı, basım, dağıtım gibi hizmetlerin ücretini ödüyor. Günün sonunda ise kitabıyla ilgili her türlü hakka sahip oluyor. Böylece klasik yayıncılıkta olduğu gibi kitabın basımı için kapı kapı dolaşması, uzun bekleme süreleri, ticari kaygılarla basımın onaylanmaması, telif haklarının yayınevinde olması ve bu nedenle yazarın 3-5-10 yıl gibi değişen sürelerle kitabının her türlü gelir ve kullanım haklarında yayınevine bağımlı kalması gibi koşullar ortadan kalkmış oluyor” şeklinde yanıtlıyor.

Kitap Yayımlatmak İsteyen Kişiler Nelere Dikkat Etmeliler

Kişisel yayıncılık sağladığı faydaların yanı sıra, yazarlar için büyük bir tehlikeyi de içinde barındırıyor. Bu yöntemin sağladığı özgürlük ve hareket serbestliği kimi zaman kontrolsüzlüğü ve hataları da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle, tıpkı büyük yayınevlerinde olduğu gibi, bir kitap için titizlikle çalışan ekiplerin varlığı, kişisel yayıncılığın en önemli konulardan biri. Çağla Miniç bu durumu şöyle açıklıyor “Her ne olursa olsun bir kitabın, iyi bir editörün elinden geçmesi gerçekten önem verilmesi gereken bir konu. Biz yayınevimizde, yazar tarafından özel olarak editöryal bir hizmet satın alınmasa bile her kitap için özel bir çalışma gerçekleştiririz. Bu çalışma sadece imla hatalarını düzeltmek amacıyla değil beraberinde kitapta var olan hatalı ya da sakıncalı ifadeleri de tespit etmeye yöneliktir. Her ne kadar kişisel yayıncılıkta yazarın bağımsızlığı ve kararları önemli olsa da yayınevimizden çıkan kitapların niteliği ve yazara verdiğimiz hizmetin kalitesi bizim için çok önemli. Çünkü biz kitabın bilinen en iyi şeylerden biri olduğuna inanıyoruz.”

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Genel

To Top