Connect with us

Arnavutköy Grotesk Bir Sergi Alanına Dönüşüyor

Öne Çıkanlar

Arnavutköy Grotesk Bir Sergi Alanına Dönüşüyor

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Red Bull Art Around 4-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında Arnavutköy’ün sokaklarını çağdaş sanatla buluşturmaya hazırlanıyor.

Küratörlüğünü Collective Çukurcuma ekibinin üstlendiği projede biri öğrenci projesi olmak üzere toplam 14 sanatçının 14 farklı eseri sergilenecek. Hauntology (Hayaletler) temasıyla yola çıkan Collective Çukurcuma ekibi RedBull.com’a konuştu.

Bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan Red Bull Art Around, Arnavutköy sokaklarında karşılaşmalar yaratmaya hazırlanıyor. 4-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında düzenlenecek etkinliğin küratörlüğünü ise Collective Çukurcuma ekibi üstleniyor. 13 sanatçının yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi ya da mezunlarına yapılan açık çağrı ile etkinliğe dahil olacak bir proje de Red Bull Art Around Arnavutköy’de sanatseverlerle buluşacak.

Red Bull Art Around’un bu yılki küratörleri Serhat Cacekli, Naz Cuguoğlu, Mine Kaplangı’nın oluşturduğu Collective Çukurcuma ekibi, Jacques Derrida’nın ‘hauntology’ kavramından yola çıkarak Arnavutköy’ü grotesk bir sergi alanına çevirecek. Collective Çukurcuma ekibi, Arnavutköy sokaklarında sanatseverleri nelerin beklediğini RedBull.com’a anlattı.

İlk çalışmalarını Çukurcuma’da yaptılar

2015 yılında Naz Cuguoğlu ve Mine Kaplangı tarafından kurulan Çukurcuma Collective, adını ilk gerçekleştirdikleri projelerinden alıyor. Çukurcuma mahallesinde açtıkları serginin ardından birçok işe imza atan ekip, 2017 yılında Serhat Cacekli’nin de katılımıyla bugünkü halini aldı. Hayaletler temasını anlatan ekip, “Gökcan Demirkazık ile beraber yaklaşık üç senedir yürüttüğümüz bir okuma grubu projemiz de bulunuyor. Okuma grubumuzu yeni sergi projelerimiz için bir ön çalışma metoduna da dönüştürdük, bu sene Art Around Arnavutköy için Hayaletler sergisine çalışırken, sanatçılar ile birlikte ortak okuma günleri düzenleyip, öğrenme sürecini serginin tüm katılımcılarına da açmış olduk” ifadelerini kullandı.

Amacımız hayaletleri Arnavutköy’e taşımak

Red Bull Art Around’a davet edecekleri sanatçıları Arnavutköy’ü araştırarak karar veren Çukurcuma Collective ekibi, “Davet edeceğimiz sanatçılara Arnavutköy’ü birkaç kez ziyaret ettikten, tarihini, mimarisini, hikayelerini araştırdıktan sonra karar verdik. Fakat ilk turumuzda bile içgüdüsel olarak davet etmek istediğimiz birkaç isim ortaya çıktı. Özellikle bu projeye farklı bir katman getirebilecek, birbirinden oldukça farklı alanlarda çalışan sanatçılar seçmeye özen gösterdik. Projeyi ele aldığımız ilk günden beri amacımız semti grotesk bir sergi alanına çevirmek; gerçekten terk edilmiş, hayaletli, belki biraz tüyler ürpertici bir deneyime dönüştürmekti” şeklinde konuştu.

Her kapının ardında bir sır saklanıyor

Arnavutköy’ü bir sergi olarak kullanma fikrini oldukça memnun kalan Çukurcuma Collective ekibi, neden Arnavutköy sorusuna ise, “Arnavutköy’ü bir sergi alanı olarak kurgulama fikri bizi çok heyecanlandırdı. Gerçekten de Arnavutköy’ün pek çok sokağı kendiliğinden oldukça şaşırtıcı. Biz sadece farklı rotalar yaratacak bir hikâye oluşturmaya çalıştık, fakat keşfe ve deneyime dayalı, sokaklara yayılan bir sergi kurgusu bizim de parçası olmayı sevdiğimiz bir durum. Bu nedenle Arnavutköy’ün Red Bull Art Around’un amacına da uyum sağlayan bir semt olduğunu düşündük. Dışarıdan çok huzurlu gözükse de her kapısının ardında bir sır saklıyor, her sokağından bir hayalet geçiyor bu semtin” şeklinde cevap verdi.

14 farklı mekânda 14 farklı sanatçı

Red Bull Art Around’da sergilenecek eserler hakkında konuşan ekip üyeleri, “Red Bull Art Around Arnavutköy’ün bu seneki teması ‘Hayaletler’ olacak. Hayaletler sergisi 14 farklı mekânda 14 farklı sanatçının işlerinden oluşuyor. Red Bull Art Around’un her semt için özellikle kurgulanan mural çalışması için bu sene Canavar ile çalıştık. İşlerini uzun zamandır severek takip ettiğimiz sanatçı serginin temasına çok yakın işler üretiyor ve umuyoruz ki mural çalışması semte kalıcı olacak. Can Büyükberber Any adlı mekânın içerisinde interaktif bir artırılmış gerçeklik işi ile sergiye katılıyor. İzleyiciler bu işin parçası haline gelirken, kendilerini anonim bir gelecek kimliğine bürünürken bulacaklar. Bahar Yürükoğlu’nun semtin arka sokaklarında gizlenmiş bir bahçe için renkli pleksiglaslardan ürettiği yerleştirmesi semtin ‘gizlenen’ mekanlarına farklı bir açıdan bakmamıza sebep olacak çalışmalardan. Sanatçının kullandığı pleksiglas malzemesi aynı zamanda doğayla kurduğumuz özensiz ilişki bağlamında da önemli bir sorgulamada bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in Öne Çıkanlar

To Top