Connect with us

Herkes Peşinde: İYİ PEYNİR

İyi Yedik

Herkes Peşinde: İYİ PEYNİR

İyi peynir hepimizin peşinde olduğu şey. Peynirin iyisini aramayan yoktur. Şarküteriye girdiğinde, sanat galerisi gezen küratör adımlarıyla yürüyen, bir meteoroloji uzmanı gibi havayı soluyan ama hangi peyniri alacağını bilemeyenlere rehber olacak şekilde iyi peynirleri sıraladık.

İyi seçilmiş peynir bir erkeğin haklı gururu, kadının övünç kaynağıdır. İyi peynir peşinde koşmak için emeklilik günlerini beklemenize gerek yok. Ben hepsini sizin için denedim

Listem tamamen kendi zevkime, damak tadıma, bana göredir; özneldir.

Ezine Peyniri

Listemize bir klasik ile başlıyoruz. O kahvaltı sofralarının da rakı sofralarının da vazgeçilmezi. Tam yağlı koyun peyniri. Kaz dağlarının eteklerindeki yörelerde yapılıyor.

Ezine, Çanakkale’de bir ilçe ama peyniri o kadar seviliyor ki farklı bölgelerin beyaz peynirine de ezine deniyor. Herhangi bir şarküteri de size Balıkesir Ezine’si, Kars Ezine’si diye peynirler satmaya çalışabilirler dikkat edin

Ayvacık, Bayramiç, Gökçeada sütleriyle yapılanını bulduysanız kaçırmayın, alabildiğiniz kadar alın. Bu her zaman mümkün olmadığından, ulaşılabilirlik-fiyat-performans kriterleriyle Seçkin Ezine Peyniri beklentinizi karşılar. Mopaş marketlerinde bulabilirsiniz ve her zaman standartı tutturur, sizi yanıltmaz.

Kars Kaşarı

Trakya Kaşarı ile Kars Kaşarı arasında gidip gelenleriniz vardır büyük ihtimalle ama benim fikrim tartışmasız Kars Kaşarı. Şarap yanında güzel, kahvaltıda güzel, ekmek arasında güzel,  dilim dilim atıştırırken güzel, kısaca her haliyle güzel.

Her peynir gibi ana yurdundan geleni makbul. Kars seyahatimizde aldığımız peynirin tadı hala damağımda.  Sipariş vermeniz  durumunda kargo ile adresinize gönderiyorlar.

(Kars Peynircisi – Ekrem Çamlı 0474 223 74 44)

İsli Peynir

Benim için en harika peynirlerden biri. Barbekü tadını seviyorsanız, yanık kabuğuyla aklınızı başınızdan alır. Yöreden yöreye farklılıklar gösterebilir. Çerkez usulü İsli

Peynir diğer rakiplerinden önde.

Kimisi İsli Peynir’in kabuğunu soyarak yese de kabuğunun da yenilmesi gerektiğini düşünürüm. İyi bir şarabınız varsa İsli Peyniriniz de olmalı.  Zengin bir kahvaltı sofrası hazırlıyorsanız masada bulunmalı.

Çörek Otlu Tulum Peynir

Sadece tulum peyniri çeşitleri ile dünyada peynirle nam yapmış ülkeler arasında en önde gelmemiz gerekir. Yemesi en keyifli peynirlerden biri Çörek Otlu Tulum Peyniri. Çoğu bölgede çörek otlu peynirler yapılıyor. Hatta her türlü peynir sunuma hazırlanırken çörek otuyla süsleniyor.

Kayseri, Yozgat, Sivas civarında tam yağlı tulumu ufalayıp çörek otuyla harmanlıyorlar ve sonra tekrar çömlek ya da bidon içinde presleyerek peyniri hazırlıyorlar. Bugüne kadar denemediyseniz daha fazla geç kalmayın derim.

Bölgesinden getiremiyorsanız Cebel’in Çörek Otlu Tulum Peyniri sizi fazlasıyla tatmin edecektir.

Tosya-Kargı Tulum Peyniri

Şüphe etmeden ülkenin her bölgesindeki tulum peynire güvenebilirsiniz ama benim listeme memleket torpiliyle değil hakkederek giren tulum peyniri Tosya-Kargı bölgesi.

Bölgenin yaylalarında ve meralarında yetişen koyun ve keçi sütünden yapılıyor. Taze süt sıcaklığını korurken süzülüp, yağı alınmadan bez tulumlara basılarak ve minumum 2-3 ay bekletilerek hazırlanıyor. Yani süreçten de tahmin edebileceğiniz gibi Orta Asya göçebe kültürünün günümüze kadar gelmiş metodlarıyla yapılıyor. Yerken yoğunlaştırılmış süzme yoğurt hissi verir. Çok yaygın bir Pazar ağı yok, yolu düşenlere sipariş vereceksiniz

Trabzon Tulumu

Salatada, kahvaltıda, omlette, kullandığınız her yere yakışan bir tulum peyniri. Kalıp halinde değil parçalı ve ufalanmış şekilde hazırlanıyor. Tercihinize göre tuzlu ve tuzsuz olarak da bulabilirsiniz.

Yemek öncesi aparatif olarak tereyağ ile birlikte, salata üzerinde, kahvaltı sofrasında üzerinde reçel gezdirilerek kullanılmasını tavsiye ederim ve severim.

”Nerden bulurum?” diyenler için Peynirci Baba’yı gönül rahatlığıyla öneririm.

Erzurum Civil Peyniri

Kuymak muhlama mıhlama ne derseniz deyin en iyisi Civil Peyniri ile yapılır. Güveçte tereyağ ile eritseniz de sofranızı şenlendirir, peynir tabağına koysanız da.

Ve diğer peynirler

Ülkemizde gerçekten çok güzel peynirler var ve benim sevdiklerim saydıklarımla sınırlı değil tabii ki.

Tulum Peyniri

Her bölgede farklı yorumları var.

Bergama Tulumunun ısa listeye giremediğine bakamayın en harika peynirlerden.

Mihaliç, Manyas, Balıkesir Tulum Peyniri de permasan stili rendelenerek, kızartılarak, kaşar niyetine tostta kullanılma opsiyonlarıyla öne çıkar.

Erzincan Tulum özellikle Fırat Nehri havzasından gelenleri özel bir peynidir. Tunceli Tulumu’da benzer özellikler taşır.

Otlu Peynir

Ben pek sevmesem de meraklısı çok. Van, Siirt bölgesinden gelenleri diğer yörelere göre öne çıkıyor. Diyebileceğim tek şey biraz tuzlu

Küflü Peynir

Cihanbeyli diğer bölgelerden öne çıkar. Şarap yanına bir tabak yapıyorsanız Fransa, Hollanda, İsviçre fark etmez hepsiyle aşık atabilir.

Niğde Küflü Peyniri de alternatif arayanların ihtiyacını karşılayabilir.

Hellim Peyniri

Kıbrıs’ın peynir gururu. Kızartmasını sevmeyen yoktur herhalde.

Örgü Peyniri

Pek çok yorumu olsa da bence en öne çıkanı Diyarbakır Örgü Peyniri. Mutlaka deneyin.

Gravyer Peyniri

Yine bana pek hitap etmese de meraklısı bol olan peynir türlerinden. Kars ve Trakya gravyerleri denenebilir.

Çömlek Peyniri

Bir Anadolu Efsanesi desek abartmış olmayız. Kayseri Çömlek Peyniri bence diğerlerinden önde olsa da Yozgat, Konya ve özellikle Ermenek denenmesi gerekenler.

“Peki bu peynirleri nerden bulacağım diyenler” olacaktır. En ideali yöresinden getirtmek, giden birilerine sipariş vermek.

Bunun haricinde online sipariş de verebileceğiniz firmalar var.

Peynirlerini sevdiğim firmaları da sıralayarak yazımızı tamamlayalım.

  1. Peynirci Baba http://www.peynircibaba.com.tr/
  2. Cebel  http://www.cebel.com.tr/
  3. Ariste http://www.ariste.com.tr/
  4. Yalı Çiftliği http://www.yaliciftligi.com/  (omline satışı yok ama mağazaları her türlü güzel peyniri satıyor)

Continue Reading

More in İyi Yedik

To Top