İyi Yedik
Artık Ekmekler Bile Masum Değil
Artık ekmekler bile masum değil, biz nasıl masum kalalım bu dünyada! Heyhat, ekmekleri tekrar masumiyetlerine kavuşturmak, insanların tekrar masumiyetlerine kavuşmasından çok çok daha kolay…
Biz de insanlığa bir görev bildik ve sizler için tıpkı eski zamanlardaki gibi katkısız, doğal ve masum ekmekler yapabilmeniz için sıvadık kolları ve araştırdık evde ekmek nasıl yapılır diye… Artık naçizane öneri ve tariflerimizle ekmekleri masumiyetine kavuşturmak bizden, insanları tekrar masumiyetlerine kavuşturmak ise sizden sevgili okurlar…
Vee, işte hazırsanız kendi ekmek yolculuğunuza çıkmanız için sizi teşvik edecek öneriler ile evde ekmek nasıl yapılır yazımız.
EVDE EKMEK NASIL YAPILIR? MALZEMELER:
1 yemek kaşığı Ekşi Maya
1 kilo Tam Buğday Unu (Organik ya da Atalık)
650 gram Su
1 yemek kaşığı Kaya Tuzu
EVDE EKMEK NASIL YAPILIR? HAZIRLANIŞI:
Bir gün öncesinden hazırlamış olduğumuz ekşi mayamızın 20 gramını 200 gram una ilave edip karıştırıyoruz.
Sonra bu mayalı suya yine 200 gram kadar su ekleyip 1 gece oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Hazırladığınız bu karışımın gece boyunca kabarıp en az iki katına çıktığını göreceksiniz, gördünüz mü?
Eğer gördüyseniz her şey yolunda demektir:)
Ama siz daha çok kabarır umudu ile fazla da bekletmeyin ekşi mayalı ekmek yiyeceksiniz diye ekşilikten ağzınız burnunuz yamulmasın, bizden söylemesi…
Şimdi hamurumuz gece boyunca kabardı ve artık ekmek yapmaya hazır hale geldi.
Elediğimiz 1 kilo unu, 600 gram su ile birleştirin, ve geceden hazırladığımız ve kabarttığımız mayayı da suya ekleyin.
Bu esnada mayanın suda yüzdüğünü görürseniz yüzünüze gururlu bir gülümseme yerleştirebilirsiniz.
Yavaş yavaş karışımı homojen bir kıvama getirmek için karıştırın, hamura dönüşüp koyulaşınca kalan 50 gram suyu, tuzu da içine ilave ederek karışıma ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelince (yaklaşık 30 dakika sürebilir)hamurun üzerine nemli bir bez örtüp yarım saatte bir alttan üste doğru birkaç kez katlayın.
Hamur kendi hacminin yaklaşık iki katına çıkana kadar bu işleme devam edebilirsiniz. Artık elinizde 2 kilo civarında bir hamur var; bu hamuru ikiye ya da üçe bölüp istediğiniz şekli vererek fırına atmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Ama unutmayın hamurumuz çok hassas; onu böldük, şekil verdik haliyle biraz daha dinlenmeye ihtiyacı oldu.
1 ya da 2 saat tekrar kabarmasını bekleyip önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına artık atabilirsiniz.
Bir de püf noktası verelim ki tam olsun, eğer fırının içine su dolu bir kap koyarsanız bu iş oldu demektir.
40 dakika sonra ısıyı 200 dereceye çıkararak yaklaşık 10 dakika pişirmeye devam edin. Ekmek yaklaşık 1 saat piştikten sonra tabanına vurulunca tahta gibi ses geliyorsa ekmek pişmiştir
Fırından mis gibi kokularla çıkan ekmeğinizin üstüne bir bez örtün ve soğumasını bekledikten sonra afiyetle yiyin. Kimi kandırıyoruz ki, fırından çıkar çıkmaz sıcacıkken sürün tereyağını üstüne afiyetle götürün!
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.