Connect with us

Evde Yetiştirilebilecek Saksı Sebzeleri

İyi Yedik

Evde Yetiştirilebilecek Saksı Sebzeleri

Evde yetiştirilebilecek sebzeler ile ilaçsız ve boyasız organik besinler elde edebilirsiniz. Salatalarınızda kendi yetiştirdiğiniz otları kullanarak sağlıklı bir yaşam sürmeye ne dersiniz?

Hangi bitkiler evde yetiştirilebilir?

Ozon tabakasının delinmesi, ekolojik dengenin bozulmasına bu da soluduğumuz havanın kirlenmesine ve iklimlerin değişmesine sebep oldu. Dolayısıyla bundan bitki örtüsü ve tohumlar da nasibini aldı. Kaliteli tohumlar bulmak, ilaçsız, boyasız, doğal sebze ve meyvelere sahip olmak zorlaştı.

Ekolojik dengenin bozulmasından etkilenen üretici, sebze ve meyve yetiştirirken kötü tohum ve ilaç kullanmaya başladı. Bu da tüketicileri sağlık açısından endişelenmeye ve organik tarıma yönlendirmiş oldu.

“Pencere önü bostancılığı”

İşte halk arası tabiri ile “Pencere önü bostancılığı” bu sebeple başladı diyebiliriz. Özellikle büyük şehirlerde doğal yollarla sebzeler üreterek ilaç kullanmadan organik yiyeceklere sahip olabilmek neredeyse pek çok insanın tercihi haline geldi.

Pek nedir bu “ Pencere önü bostancılığı?”

Kısaca özetlemek gerekirse sebzeleri evde saksıların içinde yetiştirebilme yöntemi. Herkesin sebze yetiştirebilmek için bahçeli bir eve sahip olması mümkün değil tabii.. Ancak dışarıdan aldığınız besinlerinde gerçekten doğal olduğuna inanmıyorsanız çözümü kendi sebzenizi kendiniz üretmekte bulabilirsiniz.

Yeşil yapraklı bitkilerin yanında daha birçok sebze de saksıda yetiştirilebiliyor. Öyleyse geriye sadece saksı, kaliteli toprak ve sebze tohumları temin etmek kalıyor.

Sebzeler, meyveler evimize geldiler!

Fesleğen, maydanoz, kekik, adaçayı, biberiye, yeşil soğan, nane, dereotu, roka, tere, havuç, biber, her cins domates, salatalık, havuç, turp, fasulye, semizotu, turp, bezelye, pırasa, patlıcan, pazı, ıspanak, soğan, sarımsak gibi sebzelerin yanı sıra mandalina, portakal, çilek, limon gibi meyveleri de evde yetiştirebilirsiniz.

Ancak bu sebzelerin nasıl bakıldığı ve neye ihtiyacı olduğu konusunda ufak çaplı bir araştırma yapmak bitkilerinize verdiğiniz emeğin boşa gitmemesi ve onların canlı kalabilmesi için önem taşıyor.

Mesela sebzelerin bazıları tohumla ekilirken bazılarının da fide şeklinde yetiştirilmesi gerektiği ya da marul fidelerinin her birini ayrı bir saksıya ekmeniz gerekirken roka ve tere tohumlarının geniş saksılara serpilmesi, güneş ışığını mı yoksa gölgeyi mi sevdikleri gibi.

Ayrıca evde sebze yetiştirerek sadece sevdikleriniz için sağlıklı organik besinler üretmiş olmayacak aynı zamanda kendiniz için oldukça zevkli bir hobi edinmiş olacaksınız.

Rengârenk saksılarla pencere önlerinizi ve ya balkonlarınızı süsleyerek minik bahçeler yaratmak ta hayal gücünüze kalmış.

Hadi kolay gelsin. 🙂

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in İyi Yedik

To Top