Connect with us

Ramazan Ayı Sağlıklı Beslenme Önerileri

İyi Yedik

Ramazan Ayı Sağlıklı Beslenme Önerileri

Tüm İslam alemi tarafından, her yıl coşku ve neşe ile karşılanan, on bir ayın sultanı geldi çattı. Bu mübarek ay içerisinde oruçlar tutuluyor ve aileler uzun, ziyafetleri aratmayacak iftar sofralarında bir araya geliyor. Küslükler bitiyor, bolluk ve bereket tüm İslam aleminde rüzgarını estiriyor. Zenginler fakirlere yardım ediyor ve herkesin bu mübarek ayda karnı doyuyor. Kurum ve kuruluşlar maddi durumu yerinde olmayan ailelere yardımda bulunuyor. Halkımızın deyimi ile tok aç olanın halinden anlıyor. Dünya’nın dört bir yanında İslam inancına mensup pek çok kişi bu kutlu ayın gelişinin sevincini yaşıyor. İftar saatlerini takip etmekte zorlanan kişiler “Hamburg iftar vakti, Berlin iftar vakti vb.” şeklinde yaşadıkları bölgeye göre aratıp iftar vakitleri hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Oruç tutmak bedensel ve ruhsal bir arınmayı da beraberinde getiriyor. Gün içerisinde uzunca bir süre aç kaldığımız Ramazan’da sağlığımızı göz önünde bulundurmalıyız. Sahur vaktinden iftar vaktine dek oldukça uzun bir süre oruçlu oluyoruz. Bu anlamda iftarda ne yediğimiz, sahurda ne yediğimiz ve iftar – sahur arasında tekrar oruç tutmaya niyetlenene dek neler tükettiğimiz oldukça önemli. Gün boyu aç kalındığı için iftar vaktinde dozundan fazla tüketim yapılabiliyor ancak bu oldukça yanlış bir tutum. Yine gün boyu aç kalındığı, ana ve ara öğünler atlandığı için metabolizma yavaşlıyor dolayısı ile kilo kontrolünü sağlamak git gide zorlaşıyor.

Orucun ilk günlerinde bireylerin beslenme düzenlerinin bir anda, aniden değişmesi sebebi ile kişiler, yorgunluk-halsizlik, dikkatsizlik, unutkanlık, mideden asit gelmesi, kilo artışı, kan şekerinde değişimler, kabızlık vb. pek çok sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirler. Peki Ramazan ayını maksimum düzeyde sağlıklı atlatabilmemiz için nasıl bir beslenme yolu izlemeliyiz?

Ramazan ayında sofralar ziyafetleri aratmaz yani bu söylemden kasıt sofradaki yemek çeşitliliğidir. Gün boyu kan şekeri düşme yaşadığından kişiler iftar vaktinde ihtiyaçlarından fazla yemek yeme yoluna başvurabilirler. Bu durum kısa bir süre içerisinde kontrolsüz bir kilo alma problemine yol açabilir. Yapılan ve kanıtlanmış bilimsel araştırmalara göre beyin doyma komutunu yemekten 15-20 dakika sonra verir.

İftarda ağır besinlerden uzak durmalıyız. (Hamur işi, kızartma, kavurma vb.) Bunun yerine daha hafif, besin değeri daha yüksek olan, minimum miktar ile maksimum doyum hissi yaratacak besinleri tercih etmeliyiz. (Izgara-haşlama et veya tavuk, zeytinyağlı sebze yemekleri, baklagiller vb.) Hepimizin bildiği gibi iftar vaktinde kişiler oruçlarını su ve hurma ile açmaktadır. Burada amaç gün boyu süren açlık üzerine bir bardak su içerek, bir miktar tokluk hissi yaratarak, sofradakileri gereğinden fazla tüketmeye engel olmak. Hurma ise gün boyu düşen kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olur. 2-3 adet hurma bir porsiyon meyveye denk geldiğinden fazla tüketilmesi halinde kan şekerinizde kontrolsüz bir yükselme ile karşılaşabilirsiniz.

Peki sahurda ne tüketmeliyiz? Sahurda gün boyu acıkmamızı zorlaştıracak, uzun süreli tokluk hissi yaratacak besinler tercih etmeliyiz. Gün boyu düşecek kan şekerinin biraz olsun dengelenmesi açısından sahur, kesinlikle es geçilmemelidir. Sahurda besinlerimizi bol tuzlu, baharatlı ve yağlı seçmemeliyiz çünkü bu besinler gün içerisinde olması gerektiğinden fazla susamaya sebebiyet verecektir. Bunlar yerine protein bakımından zengin ve lifli besinleri tüketme yoluna gitmemiz gerekir.

Continue Reading

Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.

More in İyi Yedik

To Top