Öne Çıkanlar
TRT arşivi açıldı! 23 Nisan kutlamalarından ilginç örnekler
TRT Arşiv sitesine eski 23 Nisan kutlamalarının nasıl yansıdığını araştırdık ve sizler için derledik… Hatırlayanları bu tarafa alalım!
1 Mayıs 1964 tarihinde devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını ortaya koymak için kurulan ve 1972’deki anayasa değişimiyle birlikte “tarafsız” bir statüye sahip olan TRT 200 bin saatlik arşivini TRTarsiv.com adresi üzerinden herkesin kullanımına sundu.
1968 yılından bu ya binlerce saatlik bir arşivi ortaya koyan TRT, bu site içerisinde eski dizilere, programlara, belgesellere, olayların kayıtlarına, röportajlara ve daha birçok şeye yer veriyor. TRT Arşiv sitesine eski 23 Nisan’ların nasıl yansıdığını araştırdık ve sizler için derledik…
“Bugün 23 Nisan, Bayramı Hepimizin”
1981 senesine ait bir kayıtta Mustafa Kemal Atatürk portresi önünde koro şeklinde yer alan birbirinden sevimli çocuklar
“Coşkun bir kanımız var, ünlü tarihimiz var
İleri arkadaşlar Atamızın sesi var
Cumhuriyet uğrunda büyük bir andımız var…” sözleriyle Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor.
Dans Gösterisi
1990 senesine ait bu görüntüde ise çocuklar 12. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği için bir araya gelmiş ve bir dans performansı sergiliyor. O sene dünyanın pek çok ülkesinde düzenlenen 23 Nisan Şenlikleri’nin Türkiye ayağından karşınıza çıkardığımız karede çocuklar Karadeniz müzikleri eşliğinde dans ediyorlar.
TRT TV Çocuk Korusunun Performansı
Erdoğan Okyay tarafından sözleri kaleme alınan ve Nevid Kodallı’nın orkestra için düzenlediği “23 Nisan” şarkısı 1980 yılında TRT TV Çocuk Korosu tarafından seslendiriliyor. Seksenli ve doksanlı yıllara damga vuran TRT Korosu günümüzde ne yazık ki gerek çocuk gerek yetişkin alanında eski gücünü gösteremiyor.
Almanya’da 23 Nisan Şenlikleri
İkinci maddede de belirttiğimiz gibi o zamanlarda dünyanın birçok yerinde büyük şölenler eşliğinde gerçekleştirilen 23 Nisan kutlamalarının bir ayağı da Almanya’daydı. Daha doğrusu o dönemki adıyla Federal Almanya, ya da Batı Almanya’dan karşınıza geliyor bu görüntü. 1990 yılına ait bu görüntüde Alman müzisyenlerin performanslarına Alman çocuklar geleneksel danslarıyla eşlik ediyor.
TRT’nin Düzenlediği İlk 23 Nisan Şenliği
Türkiye’nin o zamanki tek görsel medya organı olan TRT, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’nin birincisini dizayn etmiş ve 1979 senesindeki bu etkinlikte şarkılar, danslar ve özel gösteriler ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşku ile televizyon ekranlarından da kutlanmıştı.
Turhan Olcaytu’nun 23 Nisan Programı
1982 senesinde yayınlanan ve Turhan Olcaytu’nun sunuculuğunu üstlendiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na yönelik program “Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa” marşıyla başlıyor. Siyah beyaz görüntülerde okul bahçesi içerisinde çocukların marş eşliğinde dans gösterileri sergilediği görülüyor. Programın ilerleyen bölümlerinde ise halkın 23 Nisan ve bu tarihin çocuk bayramı olarak ilan edilmesi konusundaki görüşleri konusunda birçok röportaj yapılıyor. Dönemin Türkiye’sini, dönemin Türkiye halkını görmek, şiir okuyan çocukların sevimliliğine şahit olup insanların bu bayram ile ilgili fikirlerini dinlemek için 27 dakikalık bu programı TRT Arşiv sitesinden mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.
Nijeryalı Çocukların Ay Işığı Dansı Gösterisi
Yine 1990 senesine ait olan ve 12. Uluslararası 23 Nisan Şenlikleri’nin Nijerya ayağında karşımıza çıkan bir kayıtta Nijeryalı minikler ay ışığı dansı eşliğinde 23 Nisan’ı kutluyor.
Bi Tutam Fikir, söyleyecek sözleri olup bunları paylaşmak için bir araya gelen bir ekibin ürünü. Bir Tutam Fikir olarak sadece sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz. Umarız tüm fikirlerimiz ve yazılarımız sizin için okuması keyifli anlara dönüşür.