Connect with us

Amerika’da Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Öne Çıkanlar

Amerika’da Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Bu seyahate net bir şekilde karar vermek için önünüzde aslında 35 haftalık bir süreç var. Eğer sağlıklı bir hamilelik geçiriyorsanız havayolu şirketlerinin kurallarına göre değişmekle birlikte genelde 35. haftanın bitimine kadar (çoğul gebeliklerde 31. hafta sonuna kadar) doktorunuzdan alacağınız “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” raporuyla rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Ben yanında kaldığım ailenin tavsiyesi ile çalıştığım için 32.hafta raporumu aldıktan hemen sonra o haftanın içerisinde seyahat etmeyi tercih ettim.

ABD’de doğumunuzu planlamak için izleyebileceğiniz birkaç yol bulunuyor;

  • Bu konuda hizmet veren danışmanlık firmalarından destek alabilirsiniz,
  • Çevrenizde bir araştırma yaparak daha önce böyle bir deneyimi olan varsa o kişilere danışabilirsiniz,
  • Gitmek istediğiniz yerde yaşayan arkadaş, akraba vb tanıdıklarınız varsa onlardan destek alabilirsiniz,
  • Topladığınız tüm bilgiler ışığında dilerseniz seyahatinizi bireysel olarak da planlayabilirsiniz.

Deneyimlerime ve gözlemlerime dayanarak gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki bu hizmeti veren bir ailenin yanında kalmak otelde kalmaktan ya da bireysel olarak ev tutmaktan hem maddi hem de manevi anlamda çok daha avantajlı.  Otelde kaldığınızda ev ortamından çok uzakta kalınacağı görüşündeyim. Bireysel olarak ev tutulduğunda da ev temizliği, alışveriş, yemek vb konular sıkıntı olabiliyor.

Bir ailenin yanında kaldığınızda bir anlamda o ailenin bir bireyi olarak vakit geçiriyorsunuz. Bir ev düzenine dahil oluyorsunuz. Şunu da belirtmem gerekiyor ki yanınızda eşinizden başka birileri de olacaksa (anneanne, babaanne, dede, kardeş vb) aile yanında kalmak çok mümkün olmayabilir. Zira onlar sizlere genelde 2 kişilik bir konaklama hizmeti sunabiliyorlar. (Evde başka bir oda varsa ve onu da kapatıyorsanız ayrı tabi)

Kimlerle gideceğinize, nerede ve nasıl kalacağınıza karar verdikten sonra yapmanız gereken şey ABD Konsolosluğu’na gidip turist vizesi başvurusunda bulunmak.

Eksiksiz hazırlanmış evraklar, seyahatinizin gidiş-dönüş uçak biletleri ve otel rezervasyonunuz başvurunuz için yeterli. Bir de gitmeden kafanızda bir gezi rotanız olursa iyi olur çünkü memurlar ”nereye gideceksiniz, nereleri gezeceksiniz”  şeklinde bir takım sorular sorabiliyor. Ama bazen de sormuyorlar o gün ki ruh durumlarına göre değişebiliyor.  Eğer göstermelik rezervasyonlarla uğraşmak istemiyorsanız bunun için seyahat acentelerinden de destek alabilirsiniz. Ben o şekilde ilerledim oldukça rahat. Tavsiyem karnınız büyümeden ve hamile psikolojisine girmediğiniz bir dönemde bunu halletmeniz yönünde. Zira doğum için gitmeseniz dahi elde hazır bulunan 10 yıllık bir ABD vizesinin kimseye bir zararı olmaz 🙂

Vizenizi aldıktan sonra tahmini doğum tarihinizi de dikkate alarak gidiş-dönüş uçak biletlerinizi alabilirsiniz. Doğum sonrası yapılması gereken resmi işlemler için genelde 10-15 günlük bir süre yeterli oluyor (yanında kalacağınız aile ya da danışmanlık firması da sizi bu konuda yönlendirecektir)

Bilet alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu bence aktarmalı uçuşlar. Örneğin benim gittiğim dönemde San Diego’ya direkt uçuş olmadığı için ben Los Angelas’a gittim ve yanında kalacağım aile gelip beni havaalanından aldı. Aktarma olayının hamilelik durumu olduğu için gereksiz stres ve yorgunluk yaratacağını düşünüyorum.

Biletlerinizi aldıktan sonra sizlere sunulan hastane seçenekleri arasından bir seçim yapmanız ve sonrasında hastanenin istediği sağlık dosyasını hazırlayarak ilgili kişilere iletmeniz gerekiyor. Hastane seçimi önemli bir konu ve karar vermesi zor olabiliyor. San Diego’da bana sunulan iki tane hastane vardı.

Bir tanesi Mary Birch diğeri Scripps Memorial Hastanesiydi. Öncelikle eşimle bu hastanelerin fiyat paketlerini inceledik. Sonrasında iki hastanede de doğum yapmış (normal ve sezeryan) kişilerle görüştüm. Ve içime en çok sinen seçenek olan Mary Birch Hastanesini tercih ettim. Doğum yaptığım hastaneyi seçmemin en önemli sebebi tamamen yenidoğan ve bebek konusuna odaklı ayrı bir kliniğinin olmasıydı. Hastaneye karar verdikten sonra bizden istenen sağlık dosyasını hazırlamaya başladık. Bu liste 31. haftaya kadar yapılan rutin testleri içeriyor sadece birkaç farklı test olabiliyor ya da bazı raporların çevirisini isteyebiliyorlar. Çeviri konusunda burada beni takip eden doktorumdan destek almıştım. Bu testleri istemelerinin amacı da seçtiğiniz hastanenin doğal olarak siz gitmeden önce o zamana kadar geçirdiğiniz hamilelik sürecinizi görmek istemesi.

Ve artık yolculuk vakti geldi. Şimdi valiz hazırlama zamanı. Peki valizinizi hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz;

Yanınıza kesinlikle fazla eşya almayın. Zaten insan hamileyken genelde aynı kıyafetleri giyiyor 🙂 valizinizde bebeğe ait herhangi birşey, sağlık dosyanız, gerçek dönüş biletiniz vb şeyler kesinlikle olmasın. Mümkünse tek bir valiz, dönüş biletiniz, otel rezervasyonunuz ve tabi ki pasaportunuz sizin için yeterli olacaktır.

Uçuş öncesi Türkiye’deki doktorunuzdan  “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” raporunuzu almayı unutmayın. Uçağa binerken geçtiğim hiçbir kontrol noktasında bana hamileliğim ya da raporum ile ilgili soru sormadılar ama bu sormayacakları anlamına gelmiyor.

Peki uçuş sırasında nelere dikkat etmelisiniz;

Seyahatiniz sırasında dikkat etmeniz gereken bazı konular var. İlki bol bol su içmek diğeri ise saatte bir kalkıp 15-20 dk yürüyüş yapmak. Biliyorum su içtikçe çok fazla tuvaletiniz gelecek ama bu da sizin için bir hareket sağlayacaktır. Kıyafet seçiminiz de önemli bir detay. Hem uçakta rahat seyahat edebileceğiniz hem de hamileliğinizi az da olsa kamufle eden kıyafetleri tercih etmeniz faydalı olacaktır.

13 saat su gibi akıp geçti. Sıra ülkeye girişte 🙂

Pasaport kontrol sırasında bekleme süreniz 1 saati bulabilir. Bu süreçte yapılacak en güzel şey insanları izlemek. Bunu yapmak beni çok sakinleştirmişti. Daha önce yurtdışı deneyiminiz olsa da benim gibi ABD’ye ilk girişinizse gereksiz heyecan yapabilir, o zamana kadar çıkabilecek sorulara vermek için hazırladığınız olası cevaplarınızın hepsini unutabilirsiniz. Olsun hiç canınızı sıkmayın derin bir nefes alın ve olayı akışına bırakın. Heyecanlanıp “ben doğum yapıp döneceğim” demediğiniz sürece ve memur ne olduğu önemli değil size gıcık olmadığı sürece kontrolden başarılı bir şekilde geçersiniz.

Uzun bir yolculuğun sonunda yeni evinize hoşgeldiniz. Eşyanız az ise yerleşmek çok kolay. Ama bulunduğunuz zaman dilimine göre uykularınızı ya da açlık durumunuzu düzenlemek biraz zaman alacak 🙂

Şimdi sıra ilk doktor randevunuzda.

Amerika’da herkesin bildiği gibi tercih edilen doğum şekli “normal doğum” Eğer anne ve bebekle ilgili sıkıntı yaratacak bir durum varsa zorunlu olarak sezeryan yapıyorlar. Ama mutlaka tercihe göre sezeryan yapan hastane ya da doktorlar da bulunuyordur. Benim gittiğim dönemde 6 kişiydik ve sadece ben zorunlu olarak sezeryana alındım. Aktaracaklarım tamamen kendi gittiğim hastanedeki deneyimlerime dayanıyor.

Doktor kontrolünde sizi neler bekliyor?

  • Gittiğiniz her kontrolde sizi başka bir doktor kontrol ediyor ve doğumunuzu o tarihte hangi doktor uygunsa o yaptırıyor. Hepsi sizi bildiği için süreçle ilgili herhangi bir sıkıntı olmuyor.
  • Kontrollerde rutin olarak kilonuz ölçülüyor, göbek çevrenizin genişliğine bakılıyor ve bebeğinizin kalp atışları dinleniyor.
  • Olağandışı bir durum yoksa kesinlikle ultrason görüntülemesi yapılmıyor.
  • Türkiye’de yapılanlara ek olarak bazı kan tahlilleri istenebiliyor.
  • Standart doğum şekli “epidural normal doğum” olmakla birlikte anne ya da bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir durum varsa “epidural sezeryan” doğum şeklini tercih ediyorlar.
  • Anne ve bebeği normal doğumda 24 saat, sezeryan doğumda ise 48 saat hastanede gözetim altında tutuyorlar.
  • Doğum sonrasında annenin tek görevi bebeğini bol bol emzirmek. Alt değişimi, gaz çıkarma vb süreçleri tamamen babanın yapmasını istiyorlar ve babanın ihtiyaç duyduğu her an hemşireler destek veriyorlar.
  • Her saat başı sizi ve bebeğinizi kontrol için hemşireler geliyor. Tüm sağlık ekibi son derece ilgili ve her sorunuzu itinayla cevaplıyor. İngilizcenizin olmaması ya da yeterli olmayacağı ile ilgili endişeniz olmasın. Mutlaka destek alabileceğiniz birilerini bulacaksınız.
  • Burada hastane çantası hazırlamanıza, şık ama rahatsız lohusa kıyafetlerinden almanıza gerek yok. Siz kaldığınız süre boyunca rahat emzirebileceğiniz ve içinde rahat hareket edebileceğiniz önlük ile oturuyorsunuz. Bebeğiniz ise sadece beziyle 2 kat pamuklu battaniye ile kundaklanıyor. Sadece yanınızda çıkış yaparken giymek istediklerinizin olması yeterli.
  • Yenidoğan katı oldukça sade ve sakin. Odalarda aşırı süslemeler ya da akın akın gelen ziyaretçi durumu yok. Katta sadece acıktığı için ya da gaz sancısı sebebiyle ağlayan bebeklerin sesini duyuyorsunuz.
  • Hastaneden çıkış yapabilmeniz için mutlaka araba koltuğunuzun olması gerekiyor. Aksi durumda hastane bebeği çıkarmıyor. Görevliler sizinle birlikte arabanıza inip koltuğunuzu kontrol ediyor, bebeği nasıl yerleştirip bağlamanız gerektiğini gösteriyor ve sizi yolcu ediyorlar.

Doğum sonrasında bebeğinizin beslenme ve tuvalet düzeni bu tablo üzerinden takip ediliyor

Doğumdan sonraki doğum belgesi, sosyal güvenlik numarası, pasaport vb gibi tüm resmi işlemlerde yanında kaldığınız aile ya da hizmet aldığınız danışmanlık firması sizlere destek oluyor. Ve tüm bu işlemler için daha önce de belirttiğim gibi 10-15 günlük bir süre yeterli oluyor.

Gittiğiniz yerde doğum öncesi ve sonrasındaki süre ile ilgili verebileceğim naçizane tavsiyem her anın tadını çıkarmanız ve mümkün olduğunca gezmeniz yönünde.

Bebeği kucağınıza aldıktan sonra ruh haliniz ve dünyaya bakış açınız değişse bile biraz hava almak herkese iyi gelir 🙂

 

Continue Reading

1984 doğumlu klasik bir başak burcu. Bir süredir kendisini minnak Nino kızın bakımına adamış bir İK profesyoneli. Puzzle yapmayı sever, bir de okumayı ama en çok da gezmeyi. Tüm hayvanları sevse de nedendir bilinmez salyangozların yeri başkadır. Hayata bakışı "sağlık olsun gerisi halledilir" şeklindedir.

More in Öne Çıkanlar

To Top