Connect with us

Doğu Ekpresi Hakkında Herşey

Öne Çıkanlar

Doğu Ekpresi Hakkında Herşey

Doğru Ekpresi hakkında merak etiklerinizi bir araya getirdik.

Zaman hızla akıyor ve çoğu şey aynı hızla değişiyor. Artık hayatımızda yer almayan ”keşke yapsaydım” ya da ”iyi ki yapmışım diyeceğimiz” şeyler artıyor. Mesela bundan sonra kimse Haydarpaşa Garından kalkan bir trene binemeyecek, Emek Sinemasında film izleyemeyecek, Ali Sami Yen Stadında maça gidemeyecek. İşte Doğu Ekspresi de ileride keşke yapsaydım yerine iyi ki yapmışım demeniz için hala var ve sizi bekliyor. Çok bekletmeyin.

Doğu Ekspresi yıllanmış vagonları, yaşanmışlıkları, hayatı raylarda geçmiş çalışanları, tüm gün sadece bir kez gelecek treni bekleyen istasyonları, yolcuları, içinden geçtiği kasabalar, ilçeler ve şehirler ile bizim içinde kaybolduğumuz büyük şehir sarmalının dışında gerçek bir hayat hikayesi. Zamanın yavaş ama güzel aktığı, rayların üzerinde giden tren camından dışarısını izlerken kendi içinize doğruda yolculuk yaptığınız bu ülkenin, ülke insanının hikayesi.

Doğu Ekspresine Ne Zaman Binilir?

Doğu Ekspresi ile seyahat için ideal zamanlama olarak iki dönem öne çıkıyor. Biri günlerin uzadığı ve doğanın tekrar yeşil yüzünü göstermeye başladığı bahar ayları. Diğeri de yılın en soğuk zamanları olan kış ayları. Bizim tercihimiz yolculuğun bir ucunda soğuğuyla nam yapmış Kars varken tabii ki kış ayları oldu.

Kışın Doğu Ekspresi’ne bindiğiniz zaman sizi bekleyen en büyük handikap gece geçilen yerleri tam göremeyecek olmanız. Bunu mümkün mertebe aşabilmek için Ay Takvimini takip etmeniz faydalı olacaktır. Dolunay aydınlığında daha iyi bir görüş elde bilirsiniz.

Doğu Ekspresi Biletleri

Doğu Ekspresi’nin Ankara’dan Kars’a ve Kars’tan Ankara’ya olmak üzere günde tek seferi var ve 24 saat sürüyor. 24 saatlik süre hava şartları ve farklı değişkenler sebebiyle bazen 25-26 saate kadar uzayabiliyor. Seferleri görmek ve bilet satın almak için https://ebilet.tcdd.gov.tr adresinden faydalanabilirsiniz.

Biletler satışa çıkışı TCDD’nin sistemlerine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Ocak seyahati planlıyorsanız bir sonraki yılın bilet fiyatlarının belirlenmesi gibi teknik konuların sonuca bağlanmadığından (!) bilet satın almak için seferden 10 gün önceye kadar bekleyebilirsiniz.

Hatta Ocak biletleri için Ocak ayına girmeniz de gerekebilir. Biz 12 Ocak 2017 olarak belirlediğimiz seyahatimizin biletlerini 2017’ye girince satın alabildik.

Bilet satışını gün gün çok sıkı takip etmeniz istediğiniz vagonda istediğiniz bileti bulabileceğiniz anlamına gelmiyor. Gece 24:00’de satışa çıkan biletler asiz sabah uyandığınızda bitmiş olabilir. Bu örnek özellikle dolunay takvimini takip eden kalabalık fotoğraf kulüplerinin ve butik turizm acentelerinin toplu satın alımı durumunda başınıza gelebilir. Biletlerin satışa çıktığı güne kadar her sabah yaptığımız ilk iş online bilet satış sitesini ziyaret etmek olmasına rağmen yataklı vagon bileti bulamadık. Her sene Kars’a Doğu Ekspresi ile giden tecrübeli bir fotoğraf kulübü geceden tüm yataklı vagon biletlerini satın almıştı

Doğu Ekspresi İle Tek Yön Gidenler Neye Dikkat Etmeli?

Kısıtlı tatil ve izin günlerinde iki tam günü yolculuğa ayırmak istemeyebilirsiniz ki biz de öyle yaptık. 24 saatlik seyahat ve sonrasında aynı sürede bir yolculuğun yerine bir yönü uçakla tamamlamayı tercih ettik.

Tek yönü trenle gitmeye karar verince yine başka bir duruma daha karar vermeniz gerekiyor. Ankara’dan Kars’a mı trenle gideceksiniz yoksa Kars’tan Ankara’ya mı? Yani bir diğer deyişle Ankara’dan 18.00’de yola çıkmak mı yoksa, Kars’tan yola sabah 8:00’de çıkmak mı istersiniz? Biz tercihimizi İstanbul’dan yola çıkacağımız için Kars’ta geçireceğimiz vakti de göz önüne alarak, Ankara’dan 18:00’de hareket etmekten yana kullandık.

Ankara-Kars yönünü tercih ettiğinizde en güzel manzaraların olduğu Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars yönünü gündüz görmüş oluyorsunuz. Normal şartlarda Kars’a indiğinizde saat 18.00 civarı olacağı için güzel bir akşam yemeği için geniş bir vaktiniz olacak.

Kusetli mi, Yataklı mı?

Bilet alırken tek kişi de olsanız kuşetli ya da yataklı tüm odayı kapatmanızda fayda var. Aksi durumda farklı kişilerle 24 saat oda arkadaşlığı yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Pulman vagonu için otobüs bileti sistemi gibi sadece koltuk satın alıyorsunuz.

Yataklı vagonlar 2 kişilik. Odalarda lavabo ve mini buzdolabı imkanı var.

Kusetli vagondaki odalar 4 kişilik.  Ranza şeklinde 4 çekyattan oluşuyor gibi düşünebilirsiniz.

Kalabalık bir grupla yola çıktıysanız kesinlikle kuşetli vagonu tavsiye ederiz. Kuşetli vagon, Yataklı vagondan daha iyi bir sohbet imkanı sağlıyor. 6 kişi ve 1 bebekten oluşan grubumuz için 3 tane kuşetli oda kapattık. Odalara 2 kişi bölünüp valizlerimizi üst kuşetlere yerleştirerek gayet konforlu bir şekilde seyahat ettik. Bebekli çiftimiz de aynı şekilde hiç zorlanmadı.

Doğu Ekspresi Yolculuğunda Beni Ne Bekliyor?

Tren yolculuğunda kuşetli ya da yataklı vagon da tercih etseniz çantanıza priz çoğaltıcı atmanızda fayda var. Yolculuk uzun ve şarj edecek elektronik cihazlara mevcut priz yeterli gelmeyebilir.

Abartılı bir şekilde yiyecek içecek depolamanıza gerek yok. Normalde yiyeceğiniz miktarın dışına çıkamıyorsunuz. Su ve atıştırmalık yeterli olacaktır.

Yemekli vagon oturma düzeni ile zaman geçirmek ve sohbet etmek için çok daha konforlu. Yemekler çok iddialı olmasa da karnınızı doyuracaktır.

Tuvalet kullanımı için çok beklentiye girmemeniz ve yolculuğa tedarikli başlamanızı öneririz. Tuvaletlerde olması gereken bütün temizlik malzemeleri mevcut. Yolculuğun başında nispeten daha temiz olan tuvaletler yolculuğun sonlarına doğru temizlik hassasiyeti olan kişiler için zorlayıcı olabilir. Kullanım konusunda insanların gereken önemi göstermemesi  için de yapılabilecek maalesef fazla bir şey yok. Yanınıza tuvalet kağıdı, ıslak mendil vs gibi kişisel temizlik malzemeleri alabilirsiniz.

Continue Reading

More in Öne Çıkanlar

To Top